Een duurzaam dak op uw VvE

In een Vereniging van Eigenaren (VvE) hoort het dak bij de gemeenschappelijke ruimte. U heeft toestemming van andere VvE-leden nodig om zonnepanelen te plaatsen of een groen dak aan te leggen. We helpen u op weg met tips en informatie. 

Let op: op deze pagina vindt u vooral informatie voor VvE’s. Algemene informatie over zonnepanelen en groene daken vindt u op de pagina Een duurzaam dak op uw koopwoning.

Advies voor VvE’s

De gemeente heeft een VvE-balie waar u terecht kunt voor gratis advies en begeleiding. Neem contact op met een adviseur van de VvE-balie.

Stappenplan zonnepanelen voor VvE’s

Wilt u zonnepanelen plaatsen op een gezamenlijk dak? Er zijn veel zaken waar u op moet letten. We hebben een handig stappenplan gemaakt met praktische tips en informatie. Dit helpt u door het hele proces.

Verhuur uw dak

Elk groot dak zonder zonnepanelen is een gemiste kans. Wilt u niet zelf aan de slag? U kunt het dak van uw VvE ook ter beschikking stellen aan een energiecoöperatie bij u in de buurt. U hoeft dan niet zelf aan het werk en kunt toch meegenieten van de opbrengst. Mogelijk kunt u daarbij gebruik maken van de subsidie Zonnig Zuid-Holland.

Lees verder op de pagina Energiecoöperaties in Den Haag.

Check of u een vergunning nodig heeft

Wilt u zonnepanelen installeren op uw dak? Dat kan in de meeste gevallen zonder vergunning. Doe voor de zekerheid altijd een check. Soms is een vergunning namelijk wel verplicht. Meestal omdat er sprake is van een beschermd stadgezicht of monument. Ook dan is er veel mogelijk.

Gebruik de online Zonnewijzer om meteen te zien of uw pand een beschermde status heeft. En of daarom een vergunning verplicht is. Blijkt dat voor uw dak(vlak) een vergunning nodig is? Dan verloopt de aanvraag automatisch via het landelijke Omgevingsloket. Ook krijgt u via de Zonnewijzer advies en tips waar u bij de aanvraag van een vergunning op moet letten.

Heeft u nog vragen? De afdeling Vergunningen en Toezicht van de gemeente heeft een gratis spreekuur. Tijdens dit spreekuur kunt u vragen stellen. Maak een afspraak via telefoonnummer 14070.

Aan de slag met energieopslag

Heeft uw VvE een lift en een grootverbruikaansluiting? In dat geval kan energieopslag interessant zijn. De gemeente wil een proef starten met de opslag van energie. Stuur een e-mail naar haagsedaken@denhaag.nl als u interesse heeft en kortgeleden zonnepanelen installeerde of van plan bent dit te doen.

Hoe betaalt u het?

Uw VvE kan gebruikmaken van subsidies en leningen. Check voor een compleet overzicht de Energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal.

Inspiratie