Een duurzaam dak op uw huurwoning

Als huurder bent u niet de eigenaar van het dak. Toch is het ook voor huurders mogelijk om stroom op te wekken met zonnepanelen of een groen dak aan te leggen. We helpen u op weg met tips en informatie.

Zonnepanelen zijn goed voor het milieu én voor uw portemonnee. De energie die ze opwekken kunt u zelf gebruiken of terugleveren aan het net. Ook een groen dak heeft veel voordelen. De beplanting werkt isolerend in de winter en verkoelend in de zomer. De plantjes verlengen de levensduur van het dak, verminderen omgevingsgeluid, bufferen regenwater en zijn nog fijn voor de vogels en insecten ook.

Begin met een goede voorbereiding

U kunt uw verhuurder vragen om zonnepanelen op het dak te leggen maar u kunt het ook zelf doen – in goed overleg met de verhuurder. Ook in geval van een groen dak geldt: het is belangrijk om de verhuurder om toestemming te vragen en goede afspraken te maken over kosten, onderhoud en wat er met het groene dak gebeurt als u verhuist.

De informatie op de website van Milieu Centraal helpt u bij het stellen van de juiste vragen en laat zien waarom zonnepanelen ook voor huurders interessant zijn. Of bekijk de informatie over zonnepanelen voor huurders van de Woonbond. Lees ook de veelgestelde vragen over zonnepanelen en groene daken op deze website.

Combineer zonnepanelen met een groen dak

Duurzame maatregelen zijn vaak goed te combineren. Zonnepanelen wekken bijvoorbeeld meer energie op als u een groen dak heeft dat begroeid is met planten.

Check of u een vergunning nodig heeft

Wilt u zonnepanelen installeren op uw dak? Dat kan in de meeste gevallen zonder vergunning. Doe voor de zekerheid altijd een check. Soms is een vergunning namelijk wel verplicht. Meestal omdat er sprake is van een beschermd stadgezicht of monument. Ook dan is er veel mogelijk.

Gebruik de online Zonnewijzer om meteen te zien of uw pand een beschermde status heeft. En of daarom een vergunning verplicht is. Blijkt dat voor uw dak(vlak) een vergunning nodig is? Dan verloopt de aanvraag automatisch via het landelijke Omgevingsloket. Ook krijgt u via de Zonnewijzer advies en tips waar u bij de aanvraag van een vergunning op moet letten.

Heeft u nog vragen? De afdeling Vergunningen en Toezicht van de gemeente heeft een gratis spreekuur. Tijdens dit spreekuur kunt u vragen stellen. Maak een afspraak via telefoonnummer 14070.

Subsidie en financiering

Gaat uw verhuurder aan de slag op het dak? Woningeigenaren kunnen gebruikmaken van subsidies en leningen. Wijs uw verhuurder daarop.

Check voor een compleet overzicht de Energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal.

Is uw eigen dak niet geschikt voor zonnepanelen?

U kunt ook meedoen aan een zonnestroomproject van een energiecoöperatie. Voor een paar tientjes kunt u al deelnemen aan collectieve zonnepanelen op bijvoorbeeld een school of bedrijfspand. U kunt ook zelf een project opzetten, samen met mensen uit de buurt.

Lees verder op de pagina Energiecoöperaties in Den Haag.

Inspiratie