Duurzaam bouwen

Als u een duurzame woning gaat bouwen, investeert u in de toekomst. U kunt bij het bouwen gebruik maken van natuurlijke bouwmaterialen. Deze materialen zorgen voor minder schadelijke stoffen en een comfortabel binnenmilieu. Ook goede ventilatieroosters dragen hieraan bij. Daarnaast kunt u vloer- en/of wandverwarming aanbrengen voor een betere verdeling van de temperatuur. Ook zonnepanelen en energiezuinige installaties zorgen voor een minder hoge energierekening. Wanneer u geen drempels in huis aanlegt, kunt u er ook in de toekomst blijven wonen als u ouder wordt.

Financiën

Duurzame woningen zijn in aanschaf meestal duurder, maar in het gebruik goedkoper omdat u geen of een hele lage energierekening heeft.

Subsidies

U kunt diverse subsidies aanvragen als u gaat bouwen:

Hypotheek

In 2019 kunt u € 15.000 extra lenen als uw huis een energieprestatie heeft van EPC 0 of lager. EPC 0 betekent dat uw woning evenveel energie produceert (bijvoorbeeld door zonnepanelen) als nodig is om de woning en het leidingwater te verwarmen. Niet alle banken verstrekken deze hypotheek. Laat u daarom goed informeren. Meer informatie vindt u op de website van Eigen Huis.

Korting op bouwleges

Wanneer u duurzaam gaat bouwen of verbouwen, kunt u in aanmerking komen voor een korting op de bouwleges. Leges zijn kosten die u voor een omgevingsvergunning moet betalen. Kijk voor meer informatie op Korting op bouwleges krijgen.

Energie

Nieuwe woningen zijn aardgasvrij en energiezuinig. Vanaf 2020 moet iedere woning bijna energieneutraal zijn. Het is momenteel al vrij eenvoudig om een woning zo te bouwen dat u op jaarbasis een energieverbruik van 0 heeft. Dit heet Nul-op-de-Meter (NOM). Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie. Hoe realiseert u een nul-op-de-meter huis:

 • Zorg dat de winterzon uw huis kan verwarmen. Dit door grotere ramen op het zuiden te plaatsen. We noemen dit passieve zonne-energie omdat de zon vanzelf uw huis verwarmt. Voorkom echter oververhitting in de zomer door zonwering, dakoverstekken en zonwerend glas.
 • Zorg voor zeer goede isolatie en driedubbel glas. Dit wordt steeds meer standaard. Ook belangrijk is een goede kierdichting.
 • Kies voor een zuinig en duurzaam energie- en verwarmingssysteem zoals:- een warmtepomp met bodemopslag en/of een zonneboiler
  – een warmteterugwinningssysteem voor de ventilatie of een ander CO2-gestuurd ventilatiesysteem
  – vloer- of wandverwarming voor een betere verdeling van de temperatuur
  – zonnepanelen
 • Schaf zuinige huishoudelijke apparatuur en ledverlichting aan. Meer informatie over energiezuinig en comfortabel bouwen vindt u op: www.passiefbouwen.nl en www.activehousenl.info.

Bouwmaterialen

Voor het bouwen van een huis zijn veel grondstoffen nodig en energie. Zorg bij het bouwen van uw woning voor duurzame grondstoffen. Natuurlijke plantaardige bouwmaterialen zoals hout en vlas (isolatie) vragen veel minder energie tijdens de verwerking, waardoor ze minder milieubelastend zijn dan materialen als beton, staal en kunststoffen. Deze materialen zorgen ook voor een warme sfeer en een prettig en gezond binnenklimaat in huis. Oriënteer u daarom eens op de mogelijkheden van houtbouwsystemen.

Laat u inspireren door een bezoek aan de WoonWijzerWinkel in Rotterdam. Hier vindt u ideeën en oplossingen voor een duurzame woning.

Tips

 • Maak een moodboard van sfeerbeelden en architectuur die u aanspreken.
 • Zoek een architect die past bij uw ambities en die ervaring heeft met het door u gekozen bouwconcept of bouwsysteem.
 • Betrek de aannemer in een zo vroeg mogelijk stadium bij het ontwerp.

Betrek een energie-adviseur en/of de installateur in een zo vroeg mogelijk stadium bij het ontwerp- en bouwproces. Energiezuinig bouwen vraagt specifieke kennis.