Dit kunt u doen op uw dak

Bij een duurzaam dak denkt u vast meteen aan zonnepanelen. Maar er is meer mogelijk. Wat dacht u van een groen of een wit dak?

 • Er zijn nog meer technieken om zonne-energie te gebruiken. Met zonthermie wekt u met behulp van zonnecollectoren warmte op uit zonlicht. Zonnecollectoren hebben per vierkante meter een veel hogere opbrengst dan zonnepanelen (vier keer hoger). In combinatie met een buffervat kan zonthermie een deel van de warmtevraag in Haagse wijken verduurzamen.

   

  Ook de opslag van energie is een belangrijk onderwerp. Uw vraag naar stroom loopt vaak niet gelijk op met het aanbod van de stroom die u zelf opwekt. Energieopslag in de vorm van een huisbatterij of een elektrische auto kan een oplossing zijn. U kunt de opgeslagen energie op een later tijdstip gebruiken.

   

  De gemeente wil een proef starten met de opslag van energie. Deelname aan de proef kan interessant zijn voor grote VvE’s of gebouwen van woningcorporaties met een lift en een grootverbruiksaansluiting. Heeft u interesse in deelname en heeft u kortgeleden zonnepanelen geïnstalleerd of wilt u binnenkort zonnepanelen plaatsen? Neem dan contact op met de gemeente door een mail te sturen naar dakenjacht@denhaag.nl.

 • Een groen dak heeft alleen maar voordelen. De beplanting werkt isolerend in de winter en verkoelend in de zomer. De plantjes verlengen de levensduur van het dak, verminderen omgevingsgeluid, bufferen regenwater en zijn nog fijn voor de vogels en insecten ook. Een groen dak op uw uitbouw ziet er verder een stuk mooier uit dan zwart bitumen, ook voor de buren!

  Er zijn verschillende soorten groene daken. De meest voorkomende zijn daken met sedum (een vetplant) of natuurdaken. Sedum is lichtgewicht en vrij goed zelf aan te leggen op uw schuur of dak. Een natuurdak heeft een dikkere laag ‘substraat’, meer beplanting en wordt meestal door een expert geplaatst. Lees verder