• Wat is Datalab Energietransitie?

  Datalab Energietransitie is een website met cijfers, kaarten en interactieve tabellen over energiebronnen- en verbruik in Den Haag. Het laat zien hoe ver Den Haag is met de overstap naar schone energie. De gegevens helpen u bij het maken van duurzame keuzes voor uw woning of wijk.

 • Waar kan ik Datalab Energietransitie voor gebruiken?

  Datalab Energietransitie laat zien hoe ver Den Haag is met de overstap naar schone energie. De gegevens helpen u bij het maken van duurzame keuzes voor uw woning of wijk.

  Voortgang meten
  De kaarten en grafieken tonen bijvoorbeeld welke schone energiebronnen er nu al in uw wijk beschikbaar zijn. Ook vindt u grafieken over energieverbruik in de stad. Met deze gegevens kunt u de voortgang van energiebesparing meten en dat koppelen aan de inspanningen van bewonersinitiatieven op het gebied van verduurzaming.

  Subsidieregelingen en acties starten
  Ook voor de gemeente biedt Datalab Energietransitie nuttige informatie. Op basis van de cijfers kan de gemeente besluiten om subsidieregelingen en acties te starten en informatiebijeenkomsten te organiseren. Uit de gegevens blijkt bijvoorbeeld dat op gebouwen van Verenigingen van Eigenaren relatief weinig zonnepanelen liggen. Dat kan komen omdat VvE-leden niet weten hoe ze dat onderling moeten organiseren. De VvE-balie van de gemeente informeert hen daarover.

 • Hoe gebruik ik Datalab Energietransitie?

  Het team achter Datalab Energietransitie heeft instructiefilmpjes gemaakt die u laten zien hoe u het datalab kunt gebruiken. In slechts een paar minuten vertelt Antoine Gribnau hoe u het dashboard, de analysetool, de 3D kaart en de verschillende kaartfuncties kunt gebruiken.

 • Ik wil een kaart via Datalab openen, maar de kaart laadt erg traag. Hoe komt dat?

  Datalab Energietransitie bevat veel gegevens. De server draait op volle toeren om alle afbeeldingen, cijfers en teksten zo snel mogelijk te laden. Sommige kaarten zijn echter zo groot dat het een aantal seconden tot een aantal minuten kan duren voordat de kaart volledig geladen is. U kunt de website overigens het best via een laptop of desktop computer laden.

  Het tempo waarin de kaart bij in- en uitzoomen wordt vernieuwd is afhankelijk van de snelheid van uw internetverbinding. Telkens wanneer u de kaart verplaatst, wordt er een opdracht gegeven om te reageren en de kaart opnieuw te tekenen. De tijd die nodig is om de kaart opnieuw te tekenen is afhankelijk van de snelheid van het gebruikte netwerk.

 • Wie beheert de data van Datalab Energietransitie?

  De data uit het Datalab Energietransitie wordt beheert door data eigenaren. Data eigenaren zijn afdelingen van de gemeente die de gegevens voor de kaarten aanleveren, zoals afdeling Wonen. Het team achter Datalab Energietransitie vraagt deze data op en voegt deze toe aan de kaarten op het Datalab. De data wordt minimaal één keer per jaar geüpdatet.

 • Ik heb een vraag of suggestie. Hoe kom ik in contact met het team van Datalab Energietransitie?

  Bij vragen over Datalab Energietransitie kunt u contact opnemen met datashop@denhaag.nl. Ook wanneer u een foutmelding krijgt of suggesties ter verbetering van de website heeft, kunt u mailen naar datashop@denhaag.nl.

Ook interessant