Veelgestelde vragen over daken

Op deze pagina vindt u antwoord op veelgestelde vragen over het verduurzamen van daken.

Staat uw vraag er niet bij? Stel uw vraag dan aan de gemeente door een mail te sturen naar: dakenjacht@denhaag.nl.

Vragen over zonnepanelen

 • Kun je zonnepanelen zomaar overal plaatsen?

  Nee. Doe altijd een vergunningscheck op omgevingsloket.nl en ontdek welke regels voor jouw pand gelden, en of je een omgevingsvergunning moet aanvragen. Ook als je niet in een monument of binnen een beschermd stadsgezicht woont, kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt. De gemeente Den Haag heeft de belangrijkste informatie rondom omgevingsvergunningen en zonnepanelen voor je op een rijtje gezet.

 • Is elk dak stevig genoeg voor zonnepanelen?

  Nee. De meeste daken kunnen wel wat extra gewicht dragen, maar woon je in een oud pand of ben je van plan veel (bijvoorbeeld meer dan 10) panelen neer te zetten, onderzoek dan je dakconstructie. Met name bij platte daken kan wind ervoor zorgen dat zonnepanelen veel extra belasting veroorzaken. Vraag een leverancier of een constructeur om hulp.

 • Moet ik een dak op het zuiden hebben?

  Nee. Tegenwoordig zijn zonnepanelen zo efficiënt dat zelfs panelen met een oriëntatie op het noorden nog een aardig rendement hebben. Lees meer hierover via Milieu Centraal of doe de gratis zonnepanelen dakscan van TU Delft.

 • Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

  Ligt eraan. Het plaatsen van zonnepanelen is een investering. Maar je energierekening wordt meteen flink lager en zo verdien je je investering terug. Maar je energierekening wordt meteen flink lager en zo verdien je je investering terug. De terugverdientijd van zonnepanelen hangt o.a. af van: je investering, je verbruik en de (ontwikkeling van de) elektriciteitsprijs. Daarna heb je als het goed is nog vele jaren gratis zonnestroom. Lees meer over kosten en opbrengsten van zonnepanelen via de website van Milieu Centraal.

 • Kun je zonnepanelen combineren met een groen dak?

  Ja. Zonnepanelen kunnen goed gecombineerd worden met een groen dak: de verkoeling, veroorzaakt door het groen, verhoogt zelfs het rendement van je panelen. Lees meer over de voordelen van het combineren van groen en zon op je dak.

 • Waar vind ik informatie over de verschillende types zonnepanelen en kwaliteitsverschillen?

  Het ene zonnepaneel is efficiënter dan het andere, maar vaak ook duurder. Ook kleur of bijvoorbeeld vorm hebben invloed op de prijs. De Consumentenbond biedt uitgebreide, onafhankelijke informatie over verschillende panelen. Let ook op garanties!

 • Kan het elektriciteitsnetwerk in Den Haag de extra opgewekte stroom aan?

  De problematiek van overbelaste netten die in sommige andere gemeenten speelt, is in Den Haag nu niet aan de orde. Netbeheerder Stedin stelt op zijn website een kaart ter beschikking over de netcapaciteit in zijn verzorgingsgebied.

 • Kan ik subsidie krijgen op de aanschaf van zonnepanelen?

  De gemeente heeft geen subsidie voor zonnepanelen. Wel kunt u gebruikmaken van een aantrekkelijke renteloze lening: de Energiebespaarlening uit het Nationaal Warmtefonds. De gemeente vergoedt de rente. U kunt 100% van het geleende bedrag besteden aan zonnepanelen. Na aanschaf van de zonnepanelen kunt u bovendien de btw terugvragen bij de Belastingdienst.

   

  De gemeente organiseert regelmatig collectieve inkoopacties voor zonnepanelen. Bekijk voor de actuele acties de pagina Acties van de gemeente – Duurzame stad Den Haag.

   

   

 • Wat is salderen en hoe werkt het?

  Energieleveranciers zijn wettelijk verplicht de stroom die je teruglevert op jaarbasis te verrekenen met de stroom die je afneemt. Dit heet salderen. De stroom die u opwekt met uw zonnepanelen en niet direct zelf gebruikt of opslaat, wordt automatisch teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De Consumentenbond geeft uitgebreidere uitleg over salderen. De salderingsregeling wordt op termijn afgebouwd. Zie ook de vraag ‘Heb ik een accu nodig als ik zonnepanelen installeer?’

 • Heb ik een accu nodig als ik zonnepanelen installeer?

  Het gebruik van (thuis)accu’s om je eigen opgewekte energie tijdelijk op te slaan is nog niet wijdverspreid. Wel komen er steeds meer opties op de markt, mede vanwege de afbouw van de salderingsregeling.

  Gemeente Den Haag wil een pilotproject starten op gebied van lokale energieopslag. Voor grote VvE’s of woningcorporaties die liften hebben én over een grootverbruiksaansluiting beschikken kan energieopslag bijvoorbeeld interessant zijn. Heeft u plannen op dit gebied? Neem dan contact op met dakenjacht@denhaag.nl.

 • Ik ben geen eigenaar van mijn dak. Kan ik toch stroom opwekken met zonnepanelen?

  Heeft uw woning onvoldoende ruimte voor zonnepanelen? Word dan lid van een energiecoöperatie. Op die manier kunt u samen met een groep bewoners groene stroom opwekken op grote Haagse daken. Alle leden van de coöperatie zijn dan gezamenlijk eigenaar van de zonnepanelen.

Vragen over groene daken

 • Wat levert een groen dak op?

  Een heleboel. Een groen dak beschermt je dak. En natuurlijke dakbedekking zorgt voor extra bescherming tegen extreme weersinvloeden. Zo wordt de kans op – bijvoorbeeld – lekkage kleiner met een groen dak. Een groen dak verdubbelt (of verdrievoudigt) de oorspronkelijke levensduur van jouw dak. Bonus: een groen dak zorgt in de zomer voor verkoeling, zodat je airco een standje lager kan! Vergeet vooral ook niet het uitzicht; groen is een stuk mooier dan grijs. Lees meer over de voordelen van een groen dak.

 • Kan ik subsidie krijgen op de aanschaf van een groen dak?

  Ja! Voor de aanleg van een groen dak krijgt u € 25,00 per vierkante meter groen dak tot een maximum van 50 procent van de aanlegkosten. U krijgt in totaal niet meer dan € 20.000 per aanvraag. Ook een schuurtje of berging kan voor de subsidie in aanmerking komen. Lees verder op de pagina subsidie op groene daken. Wilt u gratis advies over het verduurzamen van uw dak? Schakel dan de hulp van een dakcoach in.

 • Zorgen groene daken voor (extra) meeuwenoverlast?

  Nee. Een veelgehoorde angst is dat groene daken meeuwen zouden aantrekken. Maar dat is niet terecht. Wie zijn groene dakbedekking goed kiest, verkleint de kans op meeuwen juist. Een dak vol vegetatie als hoge grassoorten, kruiden, bloemen en struiken is voor de meeuw juist heel onaantrekkelijk.

 • Is mijn dak wel stevig genoeg voor groene bedekking?

  Ligt eraan. Een groen dak kan zwaar of licht zijn: dit is volledig afhankelijk van het soort bedekking. Een dakbedekking met sedum is bijvoorbeeld vrij licht (de lichtste variant weegt op zijn zwaarst zo’n 55 kg per m²). Heeft u nu grind op uw dak? Of heeft u een dakterras van houten vlonders? Dan hoeft u zich waarschijnlijk geen zorgen te maken over het gewicht. Twijfelt u aan de draagkracht van uw dak? Win dan altijd eerst advies in bij een constructeur of erkend adviseur. U kunt ook gratis advies ontvangen van een dakcoach. Dakcoaches kunnen al uw vragen beantwoorden over groene daken, witte daken, zonnepanelen en isolatie. Ook kunnen ze u in contact brengen met de uitvoerders van het werk.

 • Moet je een groen dak onderhouden?

  Ja, een beetje. Net als een tuin, kunt u uw daktuin of –terras zo onderhoudsintensief inrichten als u zelf wilt. Een natuur- of sedumdak is een goede keuze voor wie niet meer dan twee keer per jaar bezig wil zijn met onderhoud. Moet je het dak dan niet voorzien van water? Groen- en natuurdaken zijn meestal zo gemaakt, dat er een flinke waterbuffer is. Wanneer het dak net is aangelegd en/of we te maken hebben met langdurig droge en warme periodes dan is het wenselijk het dak 2x per week te besproeien. Voor het ideale resultaat is het advies 2x per jaar te bemesten en onkruid te verwijderen.

Andere vragen over daken

 • Wat is een dakcoach?

  Dakcoaches zijn vrijwilligers die een cursus hebben gevolgd over het verduurzamen van daken. Ze hebben veel kennis van daken en wonen meestal bij u in de buurt. Zij kennen het soort huizen in de wijk en weten wat andere wijkgenoten al hebben gedaan. Ze adviseren u over een groen dak of zonnepanelen. Wissel ideeën uit met de dakcoach en ga na wat er in uw situatie handig is.

  Een dakcoach kan u desgewenst vrijblijvend in contact brengen met een betrouwbaar (bij voorkeur) Haags bedrijf , voor een offerte van de werkzaamheden. Een dakcoach werkt onafhankelijk van leveranciers.

  Wilt u zelf dakcoach worden? Dat kan. Lees meer op de website van Duurzaam Den Haag.

 • Hoe maak ik mijn dak circulair?

  Gebruik bij het uitvoeren van je plannen zo veel mogelijk herbruikte materialen. Schaft u nieuwe materialen aan? Ga dan na hoe u deze materialen zo kan verwerken dat je ze later, bij het afbreken van uw opbouw, weer zoveel mogelijk kunt hergebruiken.