Speciaal voor VvE’s in Mariahoeve is er een aanbod om hen te helpen bij het verduurzamen van hun gebouw. Het aanbod bestaat uit drie onderdelen.
Bij de laatste twee onderdelen kunt u, in samenspraak met de gemeente, afspreken hoe de budgetten precies gebruikt worden.
Een aantal onderdelen zijn alleen beschikbaar voor VvE’s in Mariahoeve of voor VvE’s met 10 of meer woningen. Valt u net buiten de doelgroep? Dan bespreken wij graag samen met u hoe de gemeente u verder kan helpen.
U kunt een Energie Maatwerk Advies aanvragen via Hou van je Huis. Hou van je Huis geeft onafhankelijk advies bij duurzaam onderhoud of renovatie van uw woning zoals nieuwe kozijnen of dak. Medewerkers van Hou van je Huis zijn bereikbaar via:
Bekijk de openingstijden van de Hou van je huis-informatiepunten.
Een Energie Maatwerk Advies laat zien wat de duurzame maatregelen kosten. Daarnaast laat het zien hoe de VvE deze maatregelen kan betalen en wat dit betekent voor de woonlasten van de eigenaren/bewoners.
De VvE kan de duurzame maatregelen op verschillende manieren betalen:
Hierna wordt de maandelijkse VvE-bijdrage berekend die nodig is om het normale onderhoud van de VvE en de duurzame maatregelen uit te voeren. Ook wordt berekend welke besparingen de duurzame maatregelen opleveren. Bijvoorbeeld door verlaging van het gasverbruik door isolatie. Dit samen geeft aan wat de duurzame maatregelen betekenen voor uw woonlasten.
Kortom: het Energie Maatwerk Advies geeft inzicht in wanneer de kosten voor de maatregelen volledig afgelost zijn. Het advies geeft geen inzicht in terugverdientijden. Heeft u hier vragen over, neem dan contact op met informatiepunt Hou van je Huis.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom niet alle eigenaren mee willen doen om energiebesparende maatregelen te nemen. Het is daarom goed om hierover binnen de VvE met elkaar in gesprek te gaan. Er zijn een aantal redenen waarom het belangrijk is de maatregelen wel te nemen:
In een VvE-complex zijn er altijd maatregelen die voor sommige leden minder voordelig zijn dan voor anderen. Zo profiteren bewoners op de bovenste verdieping het meest van dakisolatie. Daarom is het belangrijk om het pakket van maatregelen voor te stellen waar iedereen in een bepaalde mate voordeel van heeft. In de splitsingsakte van de VvE staat hoeveel leden in moeten stemmen met de duurzame maatregelen om deze uit te kunnen voeren. Twijfelt u hierover? Neem dan contact op met een van de VvE-adviseurs van informatiepunt Hou van je Huis.
Steeds meer bewoners kiezen voor zonnepanelen. Maar voor VvE’s kan dit ingewikkeld zijn. Het is belangrijk om te kijken of het plaatsen van zonnepanelen aansluit bij de plannen van de VvE. Het is bijvoorbeeld niet handig om nu zonnepanelen te plaatsen als het dak over een jaar gerenoveerd of geïsoleerd wordt. Een Energie Maatwerk Advies kan hierbij helpen.
Als bewoner kunt u zonder dure maatregelen al veel doen om energie en kosten te besparen en daardoor prettiger te wonen. U kunt denken aan het aanbrengen van tochtstrippen, radiatorfolie of LED-verlichting. Via de Direct Bespaaractie kunt u gratis energiebesparende maatregelen bij u thuis laten installeren. De Direct Bespaaractie is bedoeld voor iedereen in Den Haag met een koop- of huurwoning. (Let op: er is op dit moment veel interesse voor deze actie. Daardoor is er een langere wachttijd).
Een energiecoach kan u helpen om te bepalen wat u het beste kunt aanpassen in uw woning, wanneer u wat moet doen en op welke kosten u moet rekenen. De energiecoaches werken op vrijwillige basis voor de bewoners van Mariahoeve. Ze zijn onafhankelijk en het advies is gratis en vrijblijvend. Maak een afspraak met een energiecoach.
Voor een VvE bestaan verschillende mogelijkheden om investeringen in verduurzaming te financieren.
Via het Energie Maatwerk Advies krijgt u inzicht in de financieringsmogelijkheden en wat dit betekent voor uw maandlasten.
Uit de onderzoeken die tot dusver zijn uitgevoerd blijkt dat voor Mariahoeve een collectief warmtenet met een temperatuur van 70 graden Celsius het meest logische en kostenefficiënte alternatief is voor gasgestookte cv-ketels.
Dit is gebaseerd op huidige technieken en onder meer het grote aantal flats, de kwaliteit van de woningen uit de periode ’60-’70 en de ruime opzet van de wijk. Er is echter nog geen lokale duurzame warmtebron beschikbaar om op het warmtenet aan te sluiten. Daarom is het warmtenet een voornemen en nog geen concreet plan. Het warmtenet voor de wijk is een doel voor 2040.
Waterstof heeft toekomst in de (staal)industrie en lucht- en scheepvaart. Hiervoor zijn bijna geen andere fossielvrije opties. Maar waterstof zal nog tientallen jaren lang schaars blijven. Het zal nauwelijks beschikbaar zijn voor woningverwarming, ook omdat daar andere mogelijkheden voor zijn. Bovendien zou het veel te duur zijn vanwege de grote vraag uit andere gebieden. Maar ook omdat er ongeveer zeven keer zoveel stroom nodig is voor de productie van waterstof voor een cv-ketel als voor dezelfde hoeveelheid warmte met een warmtepomp. Het is niet waarschijnlijk dat er een waterstofnet komt in Mariahoeve.