In gesprek over schone energie in Mariahoeve

Den Haag gaat verduurzamen en over op schone energie. Wat betekent dit precies voor Mariahoeve? In een reeks energiegesprekken gaan de gemeente, bewoners, woningcorporaties, wijkberaad en de Haagse Hogeschool hierover in gesprek. Op 26 oktober vond een gesprek plaats speciaal voor bewoners van VvE-flats.

De avond is bijgewoond door ongeveer veertig belangstellenden. Heeft u het gesprek gemist? Op deze pagina vindt u onder andere de link om het online energiegesprek terug te kijken en antwoord op de meestgestelde vragen.

Energiegesprek 26 oktober

Er is over verschillende onderwerpen gesproken:

 • VvE’s vertelden hoe ze maatregelen hebben genomen om te verduurzamen en waar ze tegenaan liepen.
 • De gemeente gaf informatie over hoe VvE’s ondersteund worden. Bijvoorbeeld door een kosteloos Energie Maatwerk Advies. Een energieadviseur heeft uitgelegd hoe dit advies werkt en de financiering daarvan.
 • De vele voordelen van isolatie: verhoogt het wooncomfort, verlaagt de energierekening en helpt bij het aanpakken van onderhoud. Bovendien helpt het om onze CO2 uitstoot te verlagen.
 • Ook was er aandacht voor kleine maatregelen die u zelf al kunt nemen om energie en daarmee kosten te besparen.

Het online energiegesprek terugkijken

De opname van het online energiegesprek voor VvE’s kunt u hier terugkijken.

Het Energie Maatwerk Advies

Wilt u met uw VvE aan de slag met verduurzamen? Zodat u straks kunt genieten van meer wooncomfort en lagere lasten? De gemeente Den Haag biedt hulp aan VvE’s om dit stap voor stap te doen. Wilt u weten hoe u uw gebouw kunt verduurzamen en wat dit betekent voor uw maandelijkse kosten? Dan is een Energie Maatwerk Advies een handig hulpmiddel. Ook kunt u hulp krijgen bij het uitwerken van een plan en de uitvoering. Vraag een vrijblijvend gesprek aan bij Hou van je Huis. Dit is het informatiepunt van de gemeente voor al uw vragen over (duurzaam) woningonderhoud, energie besparen, subsidies en financiering. Let op er is een beperkt aantal startplekken beschikbaar per jaar.

In gesprek met de wijk over energie

De Haagse Hogeschool heeft onderzoek gedaan naar de opvattingen van wijkbewoners over schone energie, de rol van bewoners en wat zij belangrijk vinden bij de overgang naar schone energie. In vijf energiegesprekken gaan de gemeente en de Haagse Hogeschool hierover met de wijk in gesprek. De uitkomst wil de gemeente gebruiken om de aanpak en communicatie over de plannen te verbeteren.

Veelgestelde vragen

 • Mijn VvE wil gaan isoleren en over op schone energie. Op welke manier wordt mijn VvE ondersteund door de gemeente?

  Speciaal voor VvE’s in Mariahoeve is er een aanbod om hen te helpen bij het verduurzamen van hun gebouw. Het aanbod bestaat uit drie onderdelen.

  1. Het Energie Maatwerk Advies. Dit advies gaat over duurzame maatregelen, maar het advies geeft ook antwoord op andere vragen. Wat is bijvoorbeeld de verwachte energiebesparing? Wat kosten de duurzame maatregelen? Welke subsidies zijn er eigenlijk? Door maatregelen slim te financieren, kan het gebouw worden verbeterd zonder hoge VvE-bijdragen. Deze informatie ontvangt u bij het Energie Maatwerk Advies. Dit advies is kosteloos voor de VvE.
  2. Een budget om een deel van de kosten te betalen om een plan uit te werken.
  3. Een budget om een deel van de kosten te betalen voor het uitvoeren van het plan.

  Bij de laatste twee onderdelen kunt u, in samenspraak met de gemeente, afspreken hoe de budgetten precies gebruikt worden.

  Een aantal onderdelen zijn alleen beschikbaar voor VvE’s in Mariahoeve of voor VvE’s met 10 of meer woningen. Valt u net buiten de doelgroep? Dan bespreken wij graag samen met u hoe de gemeente u verder kan helpen.

 • Hoe vraag ik een Energie Maatwerk Advies aan voor mijn VvE?

  U kunt een Energie Maatwerk Advies aanvragen via Hou van je Huis. Hou van je Huis geeft onafhankelijk advies bij duurzaam onderhoud of renovatie van uw woning zoals nieuwe kozijnen of dak. Medewerkers van Hou van je Huis zijn bereikbaar via:

  • telefoonnummer (070) 353 32 81
  • Via het contactformulier
  • Of één van onze locaties:
   • Denneweg 62a
   • Goudsbloemlaan 82

  Bekijk de openingstijden van de Hou van je huis-informatiepunten.

 • Uit het Energie Maatwerk Advies voor onze VvE blijkt dat de terugverdientijd tussen de 30 en 50 jaar ligt. Klopt deze periode?

  Een Energie Maatwerk Advies laat zien wat de duurzame maatregelen kosten. Daarnaast laat het zien hoe de VvE deze maatregelen kan betalen en wat dit betekent voor de woonlasten van de eigenaren/bewoners.

  De VvE kan de duurzame maatregelen op verschillende manieren betalen:

  • door gebruik te maken van de reserves van de VvE, door als VvE een lening af te sluiten;
  • met een eenmalige bijdrage van de leden of door te sparen;
  • door gebruik te maken van het Nationale Warmtefonds om duurzame maatregelen te betalen. Deze lening is gebonden aan de VvE en niet aan de individuele leden.

  Hierna wordt de maandelijkse VvE-bijdrage berekend die nodig is om het normale onderhoud van de VvE en de duurzame maatregelen uit te voeren. Ook wordt berekend welke besparingen de duurzame maatregelen opleveren. Bijvoorbeeld door verlaging van het gasverbruik door isolatie. Dit samen geeft aan wat de duurzame maatregelen betekenen voor uw woonlasten.

  Kortom: het Energie Maatwerk Advies geeft inzicht in wanneer de kosten voor de maatregelen volledig afgelost zijn. Het advies geeft geen inzicht in terugverdientijden. Heeft u hier vragen over, neem dan contact op met informatiepunt Hou van je Huis.

 • Wat doe ik als niet alle eigenaren in de VvE mee willen doen met maatregelen?

  Er kunnen verschillende redenen zijn waarom niet alle eigenaren mee willen doen om energiebesparende maatregelen te nemen. Het is daarom goed om hierover binnen de VvE met elkaar in gesprek te gaan. Er zijn een aantal redenen waarom het belangrijk is de maatregelen wel te nemen:

  • Vroeg of laat zal gas niet meer beschikbaar zijn om het huis te verwarmen of te koken. Het is dus noodzakelijk om stappen te zetten. Daarnaast is het de enige oplossing om minder afhankelijk te zijn van prijsstijgingen, door zo min mogelijk gas en energie te verbruiken.
  • Verbeteren wooncomfort (oplossen van tocht-, schimmel- en in sommige gevallen geluidsproblemen).
  • Goed te combineren met verschillende onderhoudswerkzaamheden.
  • Aanpassen van uw gebouw aan de huidige standaarden.
  • Een steentje bijdragen aan het milieu.

  In een VvE-complex zijn er altijd maatregelen die voor sommige leden minder voordelig zijn dan voor anderen. Zo profiteren bewoners op de bovenste verdieping het meest van dakisolatie. Daarom is het belangrijk om het pakket van maatregelen voor te stellen waar iedereen in een bepaalde mate voordeel van heeft. In de splitsingsakte van de VvE staat hoeveel leden in moeten stemmen met de duurzame maatregelen om deze uit te kunnen voeren. Twijfelt u hierover? Neem dan contact op met een van de VvE-adviseurs van informatiepunt Hou van je Huis.

 • Welke mogelijkheden zijn er voor VvE’s om zonnepanelen op het dak te plaatsen?

  Steeds meer bewoners kiezen voor zonnepanelen. Maar voor VvE’s kan dit ingewikkeld zijn. Het is belangrijk om te kijken of het plaatsen van zonnepanelen aansluit bij de plannen van de VvE. Het is bijvoorbeeld niet handig om nu zonnepanelen te plaatsen als het dak over een jaar gerenoveerd of geïsoleerd wordt. Een Energie Maatwerk Advies kan hierbij helpen.

 • Wat kan ik als bewoner nu al doen om energie te besparen?

  Als bewoner kunt u zonder dure maatregelen al veel doen om energie en kosten te besparen en daardoor prettiger te wonen. U kunt denken aan het aanbrengen van tochtstrippen, radiatorfolie of LED-verlichting. Via de Direct Bespaaractie kunt u gratis energiebesparende maatregelen bij u thuis laten installeren. De Direct Bespaaractie is bedoeld voor iedereen in Den Haag met een koop- of huurwoning. (Let op: er is op dit moment veel interesse voor deze actie. Daardoor is er een langere wachttijd).

  Een energiecoach kan u helpen om te bepalen wat u het beste kunt aanpassen in uw woning, wanneer u wat moet doen en op welke kosten u moet rekenen. De energiecoaches werken op vrijwillige basis voor de bewoners van Mariahoeve. Ze zijn onafhankelijk en het advies is gratis en vrijblijvend. Maak een afspraak met een energiecoach.

 • Welke mogelijkheden zijn er voor mijn VvE om verduurzaming te financieren?

  Voor een VvE bestaan verschillende mogelijkheden om investeringen in verduurzaming te financieren.

  • Als eerste kan dit via de eigen reserves die de VvE heeft. In de praktijk sparen VvE’s echter alleen voor onderhoud en niet voor veranderingen aan het gebouw die hogere investeringen vragen.
  • Daarnaast zijn subsidies beschikbaar bij het rijk en bij de gemeente. Kijk hier voor meer informatie.
  • Voor VvE’s bestaat naast subsidie de mogelijkheid om geld voor duurzame maatregelen te lenen via de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmte Fonds.

  Via het Energie Maatwerk Advies krijgt u inzicht in de financieringsmogelijkheden en wat dit betekent voor uw maandlasten.

 • Wat zijn de plannen om VvE’s aan te sluiten op het warmtenet?

  Uit de onderzoeken die tot dusver zijn uitgevoerd blijkt dat voor Mariahoeve een collectief warmtenet met een temperatuur van 70 graden Celsius het meest logische en kostenefficiënte alternatief is voor gasgestookte cv-ketels.

  Dit is gebaseerd op huidige technieken en onder meer het grote aantal flats, de kwaliteit van de woningen uit de periode ’60-’70 en de ruime opzet van de wijk. Er is echter nog geen lokale duurzame warmtebron beschikbaar om op het warmtenet aan te sluiten. Daarom is het warmtenet een voornemen en nog geen concreet plan. Het warmtenet voor de wijk is een doel voor 2040.

 • Wanneer komt er waterstof door de gasleidingen in Den Haag?

  Waterstof heeft toekomst in de (staal)industrie en lucht- en scheepvaart. Hiervoor zijn bijna geen andere fossielvrije opties. Maar waterstof zal nog tientallen jaren lang schaars blijven. Het zal nauwelijks beschikbaar zijn voor woningverwarming, ook omdat daar andere mogelijkheden voor zijn. Bovendien zou het veel te duur zijn vanwege de grote vraag uit andere gebieden. Maar ook omdat er ongeveer zeven keer zoveel stroom nodig is voor de productie van waterstof voor een cv-ketel als voor dezelfde hoeveelheid warmte met een warmtepomp. Het is niet waarschijnlijk dat er een waterstofnet komt in Mariahoeve.