Veelgestelde vragen

 • Kan er een expert bij mij thuis langskomen voor een advies op maat?

  Ja, u kunt een energiescan aanvragen. Een technisch adviseur komt dan bij u thuis langs en bekijkt welke maatregelen geschikt zijn om úw woning energiezuiniger te maken.

 • Bestaan er goede ventilatiesystemen die weinig geluid maken?

  Er bestaan verschillende soorten ventilatiesystemen. Om een goede keuze te maken kunt u een bezoek brengen aan de showroom van de WoonWijzerWinkel in Rotterdam. In de showroom worden veel mogelijkheden om te verduurzamen gedemonstreerd, waaronder ventilatie.

 • Kunnen wij ons huis met 'beschermd stadsgezicht' van buiten isoleren?

  U kunt de achtergevel van uw woning aan de buitenkant isoleren. Voor het aan de buitenkant isoleren van gevels die aan de openbare ruimte grenzen, is een vergunning nodig. Als sprake is van een beschermd stadsgezicht zal uw aanvraag niet goedgekeurd worden.

 • Is het mogelijk om in de wijk opgewekte energie op te slaan en met elkaar te delen?

  In de Vruchtenbuurt is een experiment gestart om lokaal opgewekte groene stroom te delen via een smart grid (een slim elektriciteitsnet). Zie Sterk op Stroom | Deel je energie. Een gemeentelijk voorbeeld van het delen van energie is het Living Lab in Scheveningen. Zie Den Haag – Nieuwe techniek in Living Lab Scheveningen.

 • Als ik elektrisch wil gaan koken en een zwaardere kabel nodig heb, bij wie moet ik dat dan aanvragen?

  Stedin is als netbeheerder verantwoordelijk voor de kabels in de ondergrond. Er wordt onderscheid gemaakt tussen voor en na de meter. Voor de meter zijn de elektriciteitskabels buiten uw huis in de ondergrond. Na de meter gaat over de elektriciteitskabels die uit uw meterkast komen. Stedin heeft de verantwoordelijkheid voor het beheer van de elektriciteitskabels voor de meter. Kijk op Ik wil de aansluiting aanpassen | Stedin als u uw aansluiting denkt aan te moeten passen.

  Na de meter is het de installateur die verantwoordelijk is voor de aanleg van kabels en het plaatsen van de juiste hoeveelheid groepen in de meterkast. Voor een inductieplaat volstaat vaak één extra groep in de meterkast. Het is ook noodzakelijk om een aansluiting aan te leggen voor een perilex-stekker. De extra kosten zijn ongeveer 500 euro maar kunnen deels gedekt worden door de Subsidie koken en verwarmen op schone energie 2022. Via die subsidie krijgt u maximaal 50 procent van de kosten (met een maximum van 500 euro) terug.

 • Ik wil mijn vloer isoleren. Hoe voorkom ik vochtproblemen?

  Bij vloerisolatie mag de vloer niet helemaal dicht gemaakt worden en moet enige vorm van ventilatie behouden blijven. Maak hier goede afspraken over met uw installateur. Onvoldoende ventilatie kan leiden tot rotting in de kruipruimte. Extra ventilatiegaten aan de voor- en achterzijde van de kruipruimte kunnen de doorstroom van lucht garanderen. Breng op de bodem van de kruipruimte een vloerzeil aan en bevestig dit met speciale pluggen tegen de gemetselde wanden, zodat het op zijn plek blijft. Zo voorkomt u dat er extra vocht in de kruipruimte blijft hangen.