De gemeente vindt dat verduurzaming het beste stap voor stap en wijk voor wijk kan. De gemeente heeft hiervoor een plan voor de toekomst gemaakt, een kadernota. In deze nota staat duidelijk wat de gemeente, samen met de stad, de komende jaren aan duurzaamheid gaat doen. In de transitievisie warmte (concept) is de lange termijn visie over de energietransitie te vinden en welke rol de gemeente daarbij heeft.
De gemeente werkt samen met inwoners, ondernemers en andere partners om 1) het energieverbruik te verminderen en 2) de overstap naar schone energie te realiseren. Hier ligt de focus op. In de transitievisie warmte (concept) is de lange termijn visie over de energietransitie te vinden en welke rol de gemeente daarbij heeft.
Nee. Gemeenten hebben van het Rijk de regie gekregen in de energietransitie. Dit betekent dat de gemeente de overgang naar schone energie in goede banen moet leiden. We helpen mensen om hun woning, straat of wijk te verduurzamen met subsidies en advies. Ook maken we de ontwikkeling van duurzame energiebronnen mogelijk. De belangrijkste instrumenten van de gemeente zijn voorlichting, subsidieregelingen en leningen om investeringen te ondersteunen en de mogelijkheid om concessies voor warmtelevering uit te geven.
De energietransitie is een opgave die de gemeente niet alleen kan, maar gezamenlijk met partners oppakt, zoals individuele woningeigenaren, huurders, corporaties en andere verhuurders, marktpartijen en bedrijven, maar ook met andere overheden zoals het Rijk, de provincies, waterschappen en gemeenten. Gemeenten hebben de juiste instrumenten van het Rijk nodig voor de energietransitie. Bijvoorbeeld wettelijke bevoegdheden en ook financiële middelen.
In 2021 is de Regionale Energie Strategie (RES) 1.0 voor energieregio Den Haag Rotterdam opgesteld. Daarin staat hoe gemeentes en de provincie als regio zorgen voor het verduurzamen van de elektriciteitsopwekking en hoe regionale warmte ingezet kan worden. De gemeente werkte samen met andere gemeenten, waterschappen, provincie, netwerkbeheerders, energiebedrijven en -coöperaties om scenario’s op te stellen. In de transitievisie warmte (concept) visie over de energietransitie te vinden en welke rol de gemeente daarbij heeft.
De overheid beschermt Nederland tegen overstromingen. Hiervoor is een nationaal Deltaprogramma opgesteld. Het Rijk, provincies, gemeenten, waterschappen, Rijkswaterstaat en verschillende maatschappelijke organisaties werken hieraan samen.
Uit diverse wetenschappelijke onderzoek blijkt dat elektrische auto’s nu al gemiddeld een derde van de CO2 uitstoot veroorzaken vergeleken met een gemiddelde benzine/diesel auto. Dit is van ‘well to wheel’: van grondstoffen voor de auto, fabricage, tot en met het rijden met de auto. Als alle elektriciteit ‘groen’ wordt opgewekt, zal deze verhouding nog verder toenemen in het voordeel van de elektrische auto. Zie bijvoorbeeld ook het nieuwsbericht Onderzoek wijst uit dat elektrisch rijden echt schoner is.
De Fred is onlangs heringericht en een deel moet nog worden heringericht. Er zijn behoorlijk intensieve discussies gevoerd over de nieuwe inrichting van de ‘Fred’. In principe zou het aantal parkeerplaatsen kunnen worden verminderd. In de nieuwe inrichting liggen die op hetzelfde niveau als het trottoir. De nieuwe inrichting is daardoor een stuk verblijfsvriendelijker (klinkers) en minder parkeerplaatsen. Het gevolg zou dan wel zijn dat bezoekers van winkels meer in zijstraten gaan parkeren, dat is voor de omwonenden weer minder prettig. Als je ergens verkeer onmogelijk maakt, verdwijnt over het algemeen een deel, maar de rest verspreidt zich over omliggende straten/wegen. Voordat er nieuwe plannen worden gemaakt, is het verstandig het gebruik van de nieuwe inrichting (dus ook het 2e deel) af te wachten.
Deze is goed verlopen. Veel deelnemers aan de proef waren erg tevreden over de proef, maar gaven aan dat ze de beschikbaarheid van de parkeerplaatsen te beperkt vonden. De gemeente is nu in overleg met World Forum en het Rijksvastgoedbedrijf om structureel parkeerplaatsen voor bewonersparkeren te gaan aanbieden op basis van hetzelfde concept. We proberen daarbij meer en vaker parkeerplaatsen beschikbaar te hebben voor de bewoners.
Wordt het actieplan fietsparkeren bedoeld? De opgehaalde input voor dat plan is uitgewerkt in ontwerpen die binnenkort aan de bewoners worden voorgelegd.
De gemeente is juist bezig met veel projecten om de fietsveiligheid en verkeersveiligheid te verbeteren. De insteek van de nieuwe inrichting van de Frederik Hendrikstraat is dat er minder hard gereden wordt door auto’s, waardoor er veiliger gefietst kan worden.
Ja, zie stukken Schaalsprong OV en OV Next.
Deze zijn zeer beperkt. De duinen aan de noordkant en zuidkant van Den Haag zijn grondwaterwin- of grondwaterwaterbeschermingsgebieden waar geen opslag mogelijk is. Het Westduinpark is een natura 2000 gebied waarin vele beperkingen gelden. Onder de duinen zit een zoetwaterbel die het achterland beschermd tegen verzilting. Het is van belang deze zoetwaterbel in stand te houden of zelfs te vergroten. Dunea is bezig met een pilotproject om de zoetwaterbel in de diepere grondlagen te vergroten.
In de concept-transitievisie warmte (RIS311707) is op pagina 20 aangegeven waar bestaande en potentiële bronnen zich bevinden in de stad. Rondom Statenkwartier zijn twee plekken waarbij er potentie is voor geothermie en waar nog gezocht wordt naar een geschikte locatie.
In het project van de Duurzame Dakenjacht richt de gemeente zich op (collectieve) elektriciteitsopwekking, namelijk: zon op daken. Hierover is meer te lezen in de Programmabrief Duurzaamheid (RIS309860). Daarnaast is de gemeente Den Haag gesprekspartner als het gaat om het toekomstbestendig houden/maken (denk aan het voorkomen van congestieproblemen) van het elektriciteitsnet.
Er zijn verscheidene alternatieven voor gas. In de concept-transitievisie warmte (RIS311707) wordt hier uitgebreid op ingegaan. Bronnen voor Den Haag zijn warmte uit de diepe ondergrond (geothermie/aardwarmte), de ondiepe ondergrond (WKO), warmte uit de directe omgeving zoals water (aquathermie), lucht en zon of restwarmte uit de regio. Daarnaast zijn er ook elektrische oplossingen (denk aan de (hybride) warmtepomp en dergelijke). Op bladzijde 45 van de concept-transitievisie warmte kunt u de definities van deze technieken lezen.
Voor het Statenkwartier is dit nog niet duidelijk. Zie ook pagina 19 van de concept-transitievisie warmte (RIS311707). Een hybride warmtepomp is een tussenliggende oplossing.
Het gemiddeld aardgasverbruik in Den Haag lijkt inderdaad (gemiddeld per woning) hoger dan in andere steden (bijvoorbeeld in vergelijking met Amsterdam, Rotterdam of Utrecht) (Bron: CBS StatLine, Energieverbruik particuliere woningen; woningtype en regio’s). Aardgasverbruik kan echter verklaard worden door een breed palet aan factoren (buitentemperatuur, leeftijd van woningen, aantal personen in een woning, enzovoorts.). Wat in het oog springt, is dat het CBS aangeeft dat gebieden waar reeds stadsverwarming/warmtenetten aanwezig zijn, gemiddeld lager uitvallen, omdat deze woningen geen of relatief weinig gasverbruik hebben, maar wel meegeteld worden. Den Haag heeft, in vergelijking met de andere genoemde steden, relatief weinig warmtenetten. Daarnaast levert het Haagse warmtenet in het centrum voor circa 90% aan zakelijke afnemers. Ook is de Haagse woningvoorraad relatief oud, zo’n 40% is gebouwd voor 1945. Dit percentage is hoger dan steden als Amsterdam of Utrecht.
De meeste ‘winst’ in de zin van energiebesparing, is te behalen door woningen met een slecht energielabel (dus woningen die relatief veel energie gebruiken) (E, F en G) te isoleren.
Zonnepanelen dragen bij aan de productie van duurzame energie. Afhankelijk van verschillende factoren (aantal panelen, vermogen van de panelen, de hoeveelheid zon die valt op je dak, de richting en helling van je dak, prijs van elektra, verloop van de salderingsregeling, enzovoorts) is de investering voor zonnepanelen in om en nabij 6 jaar terugverdiend, daarna heb je nog zo’n 19 jaar gratis stroom (Bron: Consumentenbond 2022).
Er komt wel wat CO2 vrij bij de productie van zonnepanelen, want daar is energie voor nodig en die komt meestal nog uit fossiele brandstoffen. Maar na 2 jaar zonnestroom opwekken, heb je net zoveel energie bespaard als er nodig was voor de productie van het systeem. Zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee; de rest van de 23 productieve jaren is elke opgewekte kWh netto milieuwinst (Bron: Milieu Centraal).
Kleine windturbines leveren veel minder stroom op en zijn lastig terug te verdienen in de levensduur van windturbines (20 jaar).
Hoogheemraadschap van Delfland (HDD) produceert alle vele jaren biogas op de AWZI Houtrust. Sinds februari 2021 wordt het biogas opgewerkt tot aardgaskwaliteit en terug geleverd aan het gasnet van Stedin.
Veel maatregelen (zoals de meeste isolatiemaatregelen) zijn zogenaamde ‘no-regret’ maatregelen. Maatregelen waarbij men, wat de nieuwe oplossing ook wordt, geen spijt van zou kunnen krijgen. Het kan uiteraard wel voorkomen dat wanneer men nu kiest voor een individuele oplossing (bijvoorbeeld een warmtepomp) en er blijkt later in de wijk een collectief systeem te komen (bijvoorbeeld een warmtenet), de kosten voor de individuele oplossing achteraf niet gemaakt hadden hoeven worden. Dit is echter inherent aan de keuzevrijheid die eigenaren hebben, een van de uitgangspunten van de gemeente Den Haag. Zie voor meer over de Haagse uitgangspunten pagina 9 van de concept-transitievisie warmte (RIS311707).
De gemeente is voor wat betreft windmolens op zee geen actieve partij, maar wel een belanghebbende. De gemeente is niet het bevoegd gezag (dat is het Rijk) op mogelijke locaties voor windmolens. Dergelijke locaties liggen daarvoor te ver uit de kust.
Er zijn verschillende vragen die de gemeente zichzelf stelt bij nieuwe plannen. Is er sprake van gebruik van schone energie waardoor de CO2-uitstoot omlaaggaat en er geen blijvende afhankelijkheid van fossiele energie ontstaat? Is het betaalbaar en financierbaar? Zie ook pagina 1 van de concept-transitievisie warmte (RIS311707).
Voor het Statenkwartier is dit nog niet duidelijk. Zie ook pagina 19 van de concept-transitievisie warmte (RIS311707). De toekomstige warmteoptie voor het Statenkwartier is nog niet concreet.
Als het gaat om (groene) energievoorziening zet de gemeente Den Haag in op een mix van (lokale/duurzame) energiebronnen. In de concept-transitievisie warmte (RIS311707) wordt hier uitgebreid op ingegaan. Hierin worden ook de Haagse uitgangspunten besproken. Bronnen voor Den Haag zijn warmte uit de diepe ondergrond (geothermie/aardwarmte), de ondiepe ondergrond (WKO), warmte uit de directe omgeving zoals water (aquathermie), lucht en zon of restwarmte uit de regio. Daarnaast zijn er ook elektrische oplossingen (denk aan de (hybride) warmtepomp).
Ja, hoe slechter de woningen zijn geïsoleerd, hoe meer valt er te besparen.
Ook oude woningen kunnen worden geïsoleerd zonder de buitenzijde te veranderen. Een zonnepaneel op een beschermd stadsgezicht is niet inefficiënter dan een zonnepaneel op een nieuwe woning (zonder beschermde status). Bij transport van stroom zijn er altijd verliezen. Hierdoor is het altijd het meest efficiënt om stroom op te wekken in de buurt van de verbruiker. Een zonnepaneel op eigenwoning is misschien niet genoeg voor het volledige verbruik, maar een zonnepaneel op het eigen dag is wel efficiënter dan een zonnepaneel op grote afstand (zonnepark).
Ongeacht wat uiteindelijk de warmtebron van voorkeur zal gaan worden, is isoleren altijd het beginpunt. Door de warmtevraag van uw woning te verlagen, maakt u uw woning klaar voor vrijwel elke vorm van gasloos verwarmen.
Hoge temperatuur warmtepompen zijn een oplossing voor slecht geïsoleerde woningen. Helaas gaat de hogere temperatuur ook altijd gepaard met een lagere efficiëntie (hogere stookkosten), waardoor isoleren bij elke warmtepomp een verstandige eerste stap is.
Begin met een gratis energiescan van de gemeente of de isolatiemogelijkheden van uw woning in kaart te brengen. Kijk op www.duurzamestad.denhaag.nl of kom langs bij het Hou van je huis energieloket op de Denneweg 62a.
Deze zijn reeds wettelijk verplicht bij verhuur/verkoop van een bestaande of nieuwbouwwoning. De gemeente heeft geen rol in de handhaving hiervan.
Elke woning is te isoleren. Hoe en tegen welke kosten verschilt per woning. Een warmtepomp werkt goed en zeer efficiënt, mits deze is afgestemd op het warmteverlies van de woning. “Steens muren” kunnen technisch aan de binnen of buitenzijde worden geïsoleerd.
De gemeente zoekt de samenwerking/overlegt met woningcorporaties. Daarnaast wordt er informatie en ondersteuning aan particuliere verhuurders geboden (Hou van je Huis).
Elke huurder kan zijn/haar verhuurder vragen om tegen huurverhoging energiebesparende maatregelen aan te brengen. Als de verhuurder weigert of de huurverhoging onredelijk is, staat het de huurder vrij dit te laten beoordelen door de huurcommissie of de rechter. De rechter kan de verhuurder verplichten energiebesparende maatregelen te treffen tegen een redelijke huurverhoging. De gemeente biedt huurders informatie en raad, alsmede acties om zelf direct te kunnen besparen op energie (direct bespaar actie).
Op de website www.duurzamestad.denhaag.nl of loop binnen bij een Hou van je Huis punt (Denneweg 62a).
De gemeente werkt samen met (groepen) bewoners. In de Programmabrief Duurzaamheid (RIS309860), is te lezen op welke manier (pagina, 6, 7 en 8). Ook expats kunnen hieraan bijdragen. Voor expats geldt dat ze ook aan energiebesparing (en dus minder CO2 uitstoot) kunnen doen. Ook als expats niet in een eigen woning wonen. Bijvoorbeeld door bewust met de cv om te gaan met een slimme thermostaat, die lager verwarmt (of minder ruimtes) als je slaapt of niet thuis bent. Meer informatie over duurzaamheid is te vinden via www.denhaag.nl/sustainability Daar staan leuke tips bijvoorbeeld over ‘facade gardens’ (geveltuintjes) en car sharing.
Iedereen kan zijn of haar steentje bijdragen door de eigen CO2-uitstoot te verlagen. Buren kan je meenemen door er met elkaar over te praten en ideeën uit te wisselen.
Woont u in een VvE en lukt het niet om uw buren mee te krijgen bij verduurzaming? Neem dan contact op met de VvEBalie, zij kunnen adviseren en bemiddelen.
De gemeente Den Haag rapporteert elk jaar in de Programmabrief Duurzaamheid.
If by ‘energy point’ a central place or front office is meant, the municipality of the Hague has the ‘Hou van je huis’ offices in the city where all inhabitants of the Hague are welcome for more information about sustainability, housing and so forth.
Duurzaamheid heeft gemeentebreed de aandacht. Wat betreft de eigen bedrijfsvoering: hierover valt uitgebreid te lezen in de Programmabrief Duurzaamheid (RIS309860), pagina 20.
De uitvoering van de communicatie over klimaatveranderingen is binnen de gemeente op meerdere plaatsen belegd. Binnen de begrotingen die door de raad voor diverse structurele taken (zoals onderhoud en verduurzaming van woningen en gebouwen, groenbeheer, onderhoud van waterafvoer etc.) en voor incidentele taken maken de diverse teams een gedetailleerde begroting per jaar. Er zijn dus incidentele uitgaven en structurele uitgaven die per periode zeer kunnen verschillen. Kosten voor communicatie zijn soms duidelijk zichtbaar in overkoepelende communicatieplannen en -begrotingen, maar soms onderdeel van gedetailleerde projectplanning. Er is over het algemeen voldoende budget beschikbaar. Voor alleen het programma energietransitie bijvoorbeeld is er in 2022 ongeveer 250.000 euro beschikbaar voor communicatie over de warmtevisie van de gemeente en de plannen die daaruit voortvloeien.
Jazeker. Daarom probeert de gemeente middels subsidies en informatieloketten inwoners te helpen. Op de website Duurzame Stad zijn alle subsidies terug te vinden. Hier staat ook een antwoord op veelgestelde vragen.
Op de website Duurzame Stad zijn alle subsidies terug te vinden
Het gemeentelijke beleid is dat we in het Nederlands communiceren, tenzij er sprake is van ernstige risico’s bijvoorbeeld voor de volksgezondheid. Ook worden uitzonderingen gemaakt als er sprake is van rechtsongelijkheid. Bij andere situaties overwegen we soms om informatie in meerdere talen te verstrekken, bijvoorbeeld wanneer van inwoners een handeling wordt gevraagd. Wel wordt steeds een afweging gemaakt tussen de verwachte investering en het aantal te bereiken mensen.
Ja, dat kan. Dat doet de gemeente bijvoorbeeld door samen te werken met andere gemeenten via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
De gemeente ziet het als haar plicht om zorg te dragen voor een duurzame, sociale en toekomstbestendige stad. Een groot deel van de huizen en gebouwen zullen daarom tussen en 2030 aangepast worden voor de overstap van fossiele energie naar schone energie. Al die huizen zijn echter niet in het eigendom van de gemeente; we kunnen en willen niemand dwingen, maar we willen mensen wel op goede ideeën brengen. Per wijk en buurt kijken we naar de meest passende en betaalbare schone warmeopties. En middels subsidies helpen we eigenaren met de overstap.
Het is belangrijk om rekening te houden met keuzevrijheid voor en betrokkenheid van bewoners. De gemeente kan (op dit moment) niks afdwingen. Het kan wel zijn dat daar in de toekomst wet- en regelgeving voor gaat komen.
Voorbeelden daarvan zijn:
Kijk voor informatie en inspiratie eens op de website Duurzame stad Den Haag
We hebben hier als gemeente geen inzicht in. Er zijn geen concrete cijfers. We hebben bij team duurzaamheid wel het idee dat de belangstelling naar isoleren van de eigen woningen toeneemt, mede door de prijsverhogingen van energie en de discussie rond het gasverbruik en de aanvoer uit Rusland.
In de klimaatwet zijn er nationale en internationale doelen afgesproken om klimaatverandering tegen te gaan, en Nederland te beschermen tegen de gevolgen ervan.
De gemeente Den Haag werkt aan de bewustwording rond duurzaamheid en maakt daarover afspraken. Een aantal voorbeelden:
– Via Maatschappelijk Verantwoord Inkopen weegt duurzaamheid mee in grote aanbestedingen;
– De gemeente neemt duurzaamheid op in de algemene subsidieverordening;
– De gemeente hanteert instrumenten zoals GPR en BREEAM of concept-puntensysteem voor natuurinsclusief bouwen (NIB) voor duurzame bouw. Een mooi voorbeeld hiervan is Amare. Duurzaamheid wordt waar relevant als criterium meegenomen bij het verlenen van vergunningen.
– Duurzaamheid is oa. opgenomen in de Agenda Groen (2016), de Agenda Ruimte voor de Stad (2016) Het Gemeentelijk rioleringsplan (2015)
Meer hierover is te lezen in de Nota Duurzaamheid
Iedereen kan zijn of haar steentje bijdragen door de eigen CO2-uitstoot te verlagen. Voor huurders kan hierbij gedacht worden aan kleine energiebesparende maatregelen (bijvoorbeeld tochtstrips, radiatorfolie, LED-lampen). Op de website van Milieu Centraal kan je lezen hoeveel CO2 je (huishouden) uitstoot en wat je kan doen om deze CO2-uitstoot te verlagen.
Ook kan elke huurder zijn/haar verhuurder vragen om tegen huurverhoging energiebesparende maatregelen aan te brengen. Als de verhuurder weigert of de huurverhoging onredelijk is, staat het de huurder vrij dit te laten beoordelen door de huurcommissie of de rechter. De rechter kan de verhuurder verplichten energiebesparende maatregelen te treffen tegen een redelijke huurverhoging.
De gemeente Den Haag volgt daarin landelijke wet- en regelgeving. Er is bij warmtenetten (meestal) geen keuze tussen meerdere warmteleveranciers. De gemeente Den Haag zet wel in op een diverse mix van lokale en duurzame bronnen, hierover is op pagina 9 van de concept-transitievisie warmte (RIS311707) meer te lezen.
For companies and businesses there are several regulations imposed by the central government. For example, if a business uses more than 50.000 kWh of electricity and/or 25.000 m3 of natural gas, there is an energy saving obligation. Companies and businesses with more than 250 employees or a yearly profit of 50 million need to carry out an energy saving examination (EED, Energy Efficiency Directive). There are also several subsidies available.
Het is landelijk reeds mogelijk om tegen een lage rente een Energiebespaarlening af te sluiten. Door een financiële bijdrage van de gemeente Den Haag is de Energiebespaarlening sinds 1 januari 2022 met een volledige rentevergoeding beschikbaar voor individuele woningeigenaren in Den Haag. Dit houdt in dat je als individuele woningeigenaar (maar niet als VvE) in 2022 een Energiebespaarlening af kunt sluiten waarover je geen rente hoeft te betalen.
Om de energietransitie voor elkaar te krijgen zijn miljarden nodig, alleen al voor Den Haag. Iedere partij in de stad zal hieraan bij moeten dragen. Vanuit de Eneco-middelen heeft de gemeente Den Haag bedragen gereserveerd voor duurzaamheid en energietransitie. Hierover is meer te lezen in het Bestedingsplan Enecomiddelen Duurzaamheid en Energietransitie (RIS306372). De gemeente kijkt echter ook naar het Rijk voor subsidies en middelen.
Om de energietransitie voor elkaar te krijgen zijn miljarden nodig, alleen al voor Den Haag. Iedere partij in de stad zal hieraan bij moeten dragen. Vanuit de Eneco-middelen heeft de gemeente Den Haag bedragen gereserveerd voor duurzaamheid en energietransitie. Hierover is meer te lezen in het Bestedingsplan Enecomiddelen Duurzaamheid en Energietransitie (RIS306372). De gemeente kijkt echter ook naar het Rijk voor subsidies en middelen.
Iedereen mag thuisbatterijen thuis (laten) plaatsen. Voor collectieve (buurt)batterijen experimenteert Stedin (netbeheerder in Den Haag) met mogelijke toepassingen in de toekomst. De gemeente Den Haag heeft (nog) geen beleid op het gebied van batterijen/accu’s.
De gemeente geeft geen gratis regentonnen weg. Via het wijkinitiatieven budget worden er wel buurtacties ondersteund. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Duurzaam Den Haag.
Via energiecoöperaties kunnen inwoners een zonnepaneel kopen op een dak van bijv. een school. VvE’s kunnen kiezen voor zonnepanelen, zonnecollectoren. Kijk voor acties eens: https://www.denhaag.nl/nl/in-de-stad/natuur-en-milieu/duurzaamheid/doe-mee-aan-een-project-voor-schone-energie-in-uw-buurt.htm
De gemeente zorgt ervoor dat iedereen mee kan doen in de overstap naar schone energie. Daarbij hebben we expliciet aandacht voor bewoners die niet of beperkt de mogelijkheid hebben zelf in verduurzaming te investeren. Ook huurders ondersteunen we in het terugbrengen van het energieverbruik.
Voor Ooievaarspashouders zijn er acties zoals de duurzame cadeaukaart.
In de Subsidieregeling Wonen op schone energie, zijn ook subsidieproducten ontwikkeld voor Ooievaarpashouders. Ooievaarpashouders kunnen het interesseformulier invullen op deze pagina en dan worden ze begeleid in de mogelijkheden. Subsidie kan oplopen tot 75% van de werkelijke kosten.
Ja, de gemeente Den Haag heeft de afgelopen jaren een stevig programmateam Energietransitie neergezet, bestaande uit zo’n 40-50 fte. Daarnaast maakt de gemeente zo veel mogelijk gebruik van de kennis van bewoners, ondernemers en betrokken partners. Tot slot maken we, daar waar nodig, gebruik van kennisinstituten en adviesbureaus.
De deelnemers zijn geselecteerd op basis van loting. We hebben bewoners geloot op leeftijd, geslacht, postcode en woonsituatie (koop/particuliere huur/sociale huur). Hoe representatief de groep echt is geweest wordt duidelijk in het eindrapport. Er staat ook een toelichting over de loting op de openbare website over de burgerberaden en op de gesloten website over de burgerberaden.
Een precieze datum is nog niet bekend. Wat wel bekend is, is dat de adviezen van dit burgerberaad zonder wijzigingen aan de gemeenteraad zullen worden gepresenteerd. Deelnemers aan het beraad worden via een speciale informatiepagina op de hoogte gehouden van het proces. Op deze pagina vindt u praktische informatie over het burgerberaad, inhoudelijke terugkoppeling van bijeenkomsten en informatie over het politieke vervolgproces. We informeren deelnemers over het moment waarop de gemeenteraad over de adviezen beslist. Daar kun je bij aanwezig zijn.
Deelnemers aan het beraad worden via e-mail en een speciale informatiepagina op de hoogte gehouden van het proces. Op deze pagina vindt u praktische informatie over het burgerberaad, inhoudelijke terugkoppeling van bijeenkomsten en informatie over het politieke vervolgproces. Tussen de bijeenkomsten wordt de informatie en kennis die is gedeeld tijdens de bijeenkomst ook op deze website geplaatst. Andere bewoners in de wijk en stad die niet deelnemen worden op de hoogte gehouden van het burgerberaad via verschillende kanalen in de wijk en de stad. Denk aan de gemeentelijke website en sociale mediakanalen. Suggesties voor goede kanalen zijn welkom.
De gemeente heeft inwoners nodig bij het tegengaan van klimaatverandering. Daarom zijn we benieuwd naar het perspectief van inwoners op dit onderwerp en naar alle ideeën die het beraad op zal leveren. De gemeenteraad neemt de uiteindelijke beslissing. Hoe de gemeenteraad met de uiteindelijke adviezen van het burgerberaad omgaat, valt niet helemaal te voorspellen. Wél heeft de (vorige) gemeenteraad zelf gevraagd om een burgerberaad. Daarnaast noemen vrijwel alle huidige partijen in de gemeenteraad het burgerberaad als een belangrijk middel om met inwoners in gesprek te gaan. We gaan er daarom vanuit dat de gemeenteraad de adviezen serieus zal behandelen en beoordelen.
Daarnaast is de gemeente Den Haag is benieuwd naar het middel burgerberaden. We hopen ten eerste dat mensen dit burgerberaad als nuttig en vertrouwd ervaren. Dat er verschillende perspectieven met betrekking tot klimaatverandering zijn uitgewisseld, dat de gemeentelijke politiek het perspectief van inwoners mee kan nemen in hun besluitvorming en dat deelnemers elkaar als wijkgenoten beter hebben leren kennen. Om lessen te trekken uit het proces heeft de gemeente Den Haag onderzoekers van de Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Amsterdam gevraagd het burgerberaad te onderzoeken. Hiervoor hebben zij deelnemers een vragenlijst laten invullen voorafgaand aan het beraad. Dat doen zij ook achteraf. Tot slot zullen zij een aantal deelnemers interviewen over hun ervaringen in het burgerberaad. Hiermee worden de effecten van het burgerberaad onderzocht.
De adviezen van dit burgerberaad zullen zonder wijzigingen aan de gemeenteraad worden gepresenteerd. Zij maken op basis van de adviezen en eventuele extra informatie een definitieve beslissing. Wat de gemeenteraad zal beslissen, valt niet helemaal te voorspellen. Wél heeft de (vorige) gemeenteraad zelf gevraagd om een burgerberaad. Daarnaast noemen vrijwel alle huidige partijen in de gemeenteraad het burgerberaad als een belangrijk middel om met inwoners in gesprek te gaan. We gaan er daarom vanuit dat de gemeenteraad de adviezen serieus zal behandelen en beoordelen.
Dat hangt af van de adviezen. Als een advies direct past binnen bestaand beleid, budget en capaciteit is een advies gemakkelijk uit te voeren. Als dat niet zo is, zal de gemeenteraad moeten beslissen of zij het bestaande beleid, budget of capaciteit willen aanpassen op het advies van het burgerberaad.
Het burgerberaad mag zelf beslissen over het soort adviezen dat ze geeft. Dat kunnen korte termijn adviezen zijn, maar ook lange termijn adviezen. Deelnemers aan het beraad worden via een speciale informatiepagina op de hoogte gehouden van het proces. Op deze pagina vindt u praktische informatie over het burgerberaad, inhoudelijke terugkoppeling van bijeenkomsten en informatie over het politieke vervolgproces. Tussen de bijeenkomsten wordt de informatie en kennis die is gedeeld tijdens de bijeenkomst ook op deze website geplaatst. Andere bewoners in de wijk en stad die niet deelnemen worden op de hoogte gehouden van het burgerberaad via verschillende kanalen in de wijk en de stad. Denk aan de gemeentelijke website en sociale mediakanalen. Suggesties voor goede kanalen zijn welkom.
Ja. Verslagen, informatie over het vervolgproces en de uiteindelijke adviezen worden openbaar gedeeld met alle inwoners uit Den Haag via verschillende kanalen van de gemeente Den Haag. Denk aan de gemeentelijke website en sociale mediakanalen. Andere suggesties voor goede kanalen zijn altijd welkom.
Deelnemers aan het beraad worden via een speciale informatiepagina op de hoogte gehouden van het proces. Op deze pagina vindt u praktische informatie over het burgerberaad, inhoudelijke terugkoppeling van bijeenkomsten en informatie over het politieke vervolgproces. Tussen de bijeenkomsten wordt de informatie en kennis die is gedeeld tijdens de bijeenkomst ook op deze website geplaatst. Andere bewoners in de wijk en stad die niet deelnemen worden op de hoogte gehouden van het burgerberaad via verschillende kanalen in de wijk en de stad. Denk aan de gemeentelijke website en sociale mediakanalen. Suggesties voor goede kanalen zijn welkom.
Iedere wijk is anders, kent zijn eigen uitdagingen en vraagt daarom om een eigen aanpak. We zijn júist benieuwd hoe de bewoners van de wijk daar tegenaan kijken. De gemeente Den Haag is voor iedere wijk aan de slag met een aanpak voor de wijk (RIS310197). De gemeente Den Haag leert de komende tijd van het middel burgerberaden, door in twee wijken hiermee te starten. Het zijn twee wijken met verschillende woonomgevingen en daarom verschillende aanpakken. Als het burgerberaad als middel succesvol wordt gevonden, kan de gemeente besluiten om in meer wijken een burgerberaad te organiseren.
Deelnemers aan het beraad worden via een speciale informatiepagina op de hoogte gehouden van het proces. Op deze pagina vindt u praktische informatie over het burgerberaad, inhoudelijke terugkoppeling van bijeenkomsten en informatie over het politieke vervolgproces. Tussen de bijeenkomsten wordt de informatie en kennis die is gedeeld tijdens de bijeenkomst ook op deze website geplaatst. Andere bewoners in de wijk en stad die niet deelnemen worden op de hoogte gehouden van het burgerberaad via verschillende kanalen in de wijk en de stad. Denk aan de gemeentelijke website en sociale mediakanalen. Suggesties voor goede kanalen zijn welkom.
Het burgerberaad mag zelf beslissen over het soort adviezen dat ze geeft. Dat kunnen korte termijn adviezen zijn, maar ook lange termijn adviezen.
De deelnemers bepalen tijdens fase 1 van het beraad gezamenlijk over welke thema’s het burgerberaad precies gaat adviseren. Het burgerberaad mag zelf beslissen over het soort adviezen dat ze geeft. Dat kunnen korte termijn adviezen zijn, maar ook lange termijn adviezen. De scope van de adviezen ligt dus niet vast. Fase 2 van het beraad bestaat uit drie bijeenkomsten. De eerste bijeenkomst staat in het teken van informatie krijgen over de thema’s die in fase 1 zijn bepaald. De tweede bijeenkomst staat in het teken van uitwisselen van ideeën en perspectieven met wijkgenoten. De derde bijeenkomst staat in het teken van adviezen formuleren. In totaal komt het burgerberaad dus in 4 avonden (de bijeenkomst van fase 1 meegeteld) tot concrete adviezen. Ambtenaren van de gemeente en experts helpen het burgerberaad bij het geven van informatie, beantwoorden van vragen en (waar nodig) bij het schrijven van adviezen.
Het Statenkwartier kan niet los gezien worden van maatregelen die voor de hele gemeente gelden. Wel is het zo dat iedere wijk in Den Haag uniek is, en daarom vraagt om een eigen aanpak (zie ook RIS310197). Het burgerberaad mag zelf beslissen waar de maatregelen die zij bedenkt over gaan: over wat er op wijkniveau gebeurt, of over wat er op gemeentebreed niveau gebeurt. Waar het burgerberaad wel over na moet denken, is de haalbaarheid van het uitvoeren van de adviezen. Als een advies direct past binnen bestaand beleid, budget en capaciteit is een advies gemakkelijk uit te voeren. Als dat niet zo is, zal de gemeenteraad moeten beslissen of zij het bestaande beleid, budget of capaciteit willen aanpassen op het advies van het burgerberaad. Experts van de gemeente kunnen helpen bij het toetsen op haalbaarheid, maar de deelnemers hebben zelf zeggenschap over wat er in de uiteindelijke adviezen komt te staan.
De gemeente onderneemt veel op het gebied van de energietransitie. Zie voor een overzicht de website Duurzame Stad Den Haag
Als het burgerberaad vindt dat er meer geld vrijgemaakt moet worden voor de energietransitie, dan kan het beraad dit adviseren aan de gemeenteraad. De deelnemers van het burgerberaad kunnen ook aangeven waar dat geld aan uitgegeven moet worden.