Verduurzaming gemeentelijke panden

De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld als het om verduurzamen gaat. Zo worden stap voor stap gemeentelijke panden aangepakt. Het gaat dan bijvoorbeeld om betere isolatie, het plaatsen van zonnepanelen of het vervangen van gasfornuizen op inductiekookplaten. Ook cv-installaties worden waar mogelijk beter ingeregeld, zodat het energiegebruik omlaag kan. Allemaal kleine maatregelen, die stap voor stap bijdragen aan minder CO2 uitstoot en waardoor ook gemeentelijke gebouwen straks over kunnen stappen op schone energie.

Duurzame gebouwen
De komende jaren gaat de gemeente in totaal 320 eigendomspanden verduurzamen. Dat zijn naast het stadhuis en de stadsdeelkantoren ook buurt- en wijkcentra, sporthallen, zwembaden, theaters, kinderdagverblijven en ateliers. Vorig jaar is de gemeente gestart met de verduurzaming van 36 panden. Zo zijn er 800 zonnepanelen geplaatst op het dak van het hoofdkantoor van de Haeghe Groep. Ook is het monumentale gebouw van het internationale instituut Clingendael in het gelijknamige park vorig jaar verduurzaamd.

Isoleren en elektrisch verwarmen
Dit jaar staan er 43 gemeentelijke panden op het programma. Een van de recent verduurzaamde panden van de gemeente is het voormalige entreegebouw van de gemeentelijk gasfabriek aan het Trekvlietplein. Ramen, dak en vloer zijn zodanig geïsoleerd dat het pand nu elektrisch verwarmd wordt via infra-rood verwarming en het pand afgesloten kon worden van het gas.

Elektrisch vervoer en duurzaam inkoopbeleid
Ook op andere onderwerpen vermindert de gemeente de Co2 uitstoot. Steeds meer auto’s van de gemeente rijden elektrisch, lopen en fietsen wordt steeds meer aangemoedigd en bij gemeentelijke inkoop is duurzaamheid een belangrijk criterium.