Vragen over de energietransitie

Bekijk hier de veelgestelde vragen over de energietransitie in Den Haag. Staat uw vraag er niet bij? Stel uw vraag dan via het contactformulier.

 • Wanneer wordt mijn buurt aardgasvrij?

  U krijgt ten minste 8 jaar van tevoren te horen wanneer er in uw buurt geen gas meer wordt geleverd.

  De gemeente maakt voor iedere buurt een uitvoeringsplan. Daarin komt te staan wanneer uw buurt over gaat op schone energie. De gemeente maakt de uitvoeringsplannen samen met buurtbewoners, ondernemers en andere belanghebbenden. In sommige buurten is hier al mee gestart, bijvoorbeeld in (delen van) Zuidwest, Mariahoeve en de Binckhorst. In andere buurten wordt pas tussen 2030 en 2040 een uitvoeringsplan gemaakt.

  Meer informatie:

 • Krijgt mijn buurt een warmtenet?

  Niet alle buurten krijgen een warmtenet. In sommige buurten is een (hybride) warmtepomp een betere oplossing voor aardgasvrij wonen. Lees verder op de pagina Uw buurt aardgasvrij en kijk wat in uw buurt de beste oplossing is voor verwarmen zonder aardgas.

 • Wordt een warmtepomp verplicht?

  De regering wil dat we onze huizen op een duurzamer manier gaan verwarmen. Daarom wordt een hybride warmtepomp vanaf 2026 de standaard voor de verwarming van woningen. Maar er zijn ook andere manieren om duurzamer te verwarmen, zoals met een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet.

  Huiseigenaren die vanaf 2026 de cv-ketel willen vervangen door een nieuwe cv-ketel, zijn verplicht daar minimaal een hybride warmtepomp bij te plaatsen. Er gelden uitzonderingen voor:

  • woningen die binnen 10 jaar een aansluiting krijgen op een warmtenet;
  • appartementen;
  • monumenten;
  • woningen waar een warmtepomp niet aan de geluidsnormen kan voldoen;
  • huiseigenaren die hun investering niet binnen 7 jaar terugverdienen.

  Meer informatie:

 • Waarom gaat Den Haag van het gas af?

  Bij de verbranding van aardgas komt veel CO₂ vrij. Door teveel CO₂ in de lucht warmt de aarde snel op en verandert het klimaat ook hier in Nederland ingrijpend. Om de stad ook in de toekomst leefbaar te kunnen houden moeten we energie besparen en schone energie gaan gebruiken. Bijvoorbeeld energie uit aarde, zon, wind en water. We zijn dan ook niet meer afhankelijk van aardgas uit Groningen en het buitenland.