Direct naar de inhoud
Naar de homepage Ga naar de startpagina.
  • De gemeente
  • Veelgestelde vragen
  • Contact

Van Swietenstraat loopt op Kop

Vloerisolatie, zonnepanelen of misschien HR++ glas. Wie wil verduurzamen, moet veel uitzoeken. Waar te beginnen? Wat is wijsheid? Vaak komt het er niet van. Maar als je het met buren samen oppakt. Hoe ver kom je dan?

De zon werkt mee vandaag. Een stralend blauwe hemel onderstreept nog eens dat zonnepanelen een goed idee zijn. Het is Burendag in de Van Swietenstraat met als thema energie besparen. Bewoners laten zich informeren bij stands van Buurkracht Zonnepanelen, Hou van je Huis en Lekker Nassûh. Kopgroep 2030 en een groep bewoners uit de straat presenteren hun plan om samen te gaan verduurzamen.

Ervaringen uitwisselen
Wido van Drecht geeft uitleg over de kopgroep: ‘Ons idee is om ervaringen uit te wisselen en zo elkaar op weg te helpen. Deze huizen zijn in dezelfde tijd gebouwd. Als je gaat verduurzamen, kom je allemaal dezelfde dingen tegen. Kun je bijvoorbeeld HR++ glas plaatsen in de originele houten kozijnen? En toch het oorspronkelijke karakter behouden? Ja, dat kan. Kom maar bij mij kijken. Ik weet er inmiddels alles van.’

De Kopgroep2030 tijdens burendag in 2020.

Inkoopvoordeel
Bij de stand van Buurkracht Zonnepanelen meldt zich een bewoner die al enkele jaren terug panelen heeft laten plaatsen. Hij wordt uitgehoord door anderen die overwegen de stap te zetten. Waar hangt bij jou de omvormer? Met welk bedrijf ben je in zee gegaan? Wat levert het op? Wie geïnteresseerd is, kan zich ter plekke inschrijven voor de actie Buurkracht. Yuri Jones vertelt hoe het werkt: ‘We gaan met zoveel mogelijk bewoners samen offertes aanvragen voor zonnepanelen. Hoe meer deelnemers hoe interessanter het wordt voor installateurs om een aanbod te doen. We kiezen voor kwaliteit, service én een scherpe prijs.’

Gereedschapskist
‘Mijn straat op Kop’ is een van de winnaars van de Energie uit eigen Wijk Challenge 2020. De gemeente steunt innovatieve plannen van bewoners om hun buurt te verduurzamen. Volgend voorjaar rapporteren de initiatieven hoever ze zijn gekomen. Succesvolle projecten kunnen elders in de stad als voorbeeld dienen.

‘Ja, we kijken verder dan de Van Swietenstraat’, zegt mede-initiatiefnemer René L’Herminez. ‘Doel is een gereedschapskist te maken voor Hagenaars die samen hun straat willen verduurzamen. Handige tools om een groep te starten, bewoners te informeren en te achterhalen wat wensen en behoeften zijn. Dan hoeft niet elke groep zelf van alles uit te vinden. De kracht zit in dingen samen doen en aansluiten bij wat er leeft. Dan krijg je mensen mee en kun je tempo maken.’

Groen dak
Een man meldt zich bij de kopgroep: ‘Wie kan mij iets vertellen over een groen dak?’. Hij twijfelt tussen zonnepanelen nemen of een groen dak laten aanleggen. De twijfels blijven, maar hij vult wel zijn naam in op een lijst met geïnteresseerden in een groen dak. Een expert zal contact opnemen. Zo zijn er ook intekenlijsten voor een afspraak met een energiecoach, een EnergyParty aan huis, het verduurzamen van de VvE en het waterzijdig inregelen van de cv-installatie. Hoe meer deelnemers hoe sneller de kopgroep zal uitgroeien tot een peloton Van Swietenstraat.

Startschot actieplan
Dit voorjaar hebben 160 huishoudens in de Van Swietenstraat een enquête ontvangen, waarvan er 39 retour kwamen. Doel was te achterhalen waar de bewoners behoefte aan hebben. Van de deelnemers heeft 85 procent interesse in verduurzamen. Ze willen graag informatie en advies op maat over wat er in hun huis (on)mogelijk is.

In de top van meest gewenste maatregelen staan zonnepanelen, een groen dak en isolatie van vloer, ramen en kozijnen. Verder is er grote behoefte aan begeleiding om tot verantwoorde keuzes te komen. De uitslag van de enquête is de basis voor het actieplan dat bewoners hebben opgesteld met steun van Kopgroep2030 en andere buurtorganisaties. De Burendag in september was het startschot voor fase 2: het plan uitvoeren en ondertussen proberen zoveel mogelijk bewoners mee te krijgen. Voorjaar 2021 wordt de balans opgemaakt.

Meer informatie & contact
Meer weten? Neem dan contact op met Kopgroep 2030 via kopgroep2030@gmail.com.

Energie uit de Wijk Challenge 2020

‘Mijn straat op Kop’ doet mee aan de Energie uit de Wijk Challenge. De gemeente stelt € 500.000 beschikbaar aan 11 bewonersinitiatieven die zorgen voor een snellere overstap naar schone energie. ‘Mijn straat op Kop’ is er daar 1 van.

Bekijk alle Haagse Toppers
  • Bescherming persoonsgegevens
  • Privacy statement
  • Toegankelijkheidsverklaring
  • Facebook (externe link)