Aan de slag met het dak

Wilt u het dak van uw school, stichting, sportaccommodatie of culturele instelling verduurzamen? We helpen u graag op weg met tips en advies. Op deze pagina vindt u informatie over zonnepanelen en groene daken.

Omwonenden investeerden in zonnepanelen op het dak van de Abeelschool. Lees het hele verhaal.

Uw dak verhuren

Elk groot dak zonder zonnepanelen is een gemiste kans. Wilt u niet zelf aan de slag op uw dak? U kunt ook een lokale energiecoöperatie uitnodigen om zonnepanelen op uw dak te leggen. Lees verder op de pagina Energiecoöperaties in Den Haag.

Heeft uw dak onvoldoende draagkracht voor zonnepanelen? Bij het verstevigen van uw dak kunt u gebruik maken van de subsidie Zonnig Zuid-Holland.

Check of u een vergunning nodig heeft

Wilt u zonnepanelen installeren op uw dak? Dat kan in de meeste gevallen zonder vergunning. Doe voor de zekerheid altijd een check. Soms is een vergunning namelijk wel verplicht. Meestal omdat er sprake is van een beschermd stadgezicht of monument. Ook dan is er veel mogelijk.

Gebruik de online Zonnewijzer om meteen te zien of uw pand een beschermde status heeft. En of daarom een vergunning verplicht is. Blijkt dat voor uw dak(vlak) een vergunning nodig is? Dan verloopt de aanvraag automatisch via het landelijke Omgevingsloket. Ook krijgt u via de Zonnewijzer advies en tips waar u bij de aanvraag van een vergunning op moet letten.

Heeft u nog vragen? De afdeling Vergunningen en Toezicht van de gemeente heeft een gratis spreekuur. Tijdens dit spreekuur kunt u vragen stellen. Maak een afspraak via telefoonnummer 14070.

Combineer zonnepanelen met een groen dak

Duurzame maatregelen zijn vaak goed te combineren. Zonnepanelen wekken bijvoorbeeld meer energie op als u een groen dak heeft dat begroeid is met planten. Lees ook de veelgestelde vragen over zonnepanelen en groene daken op de pagina Veelgestelde dakvragen.

Subsidie en financiering

Voor de aanleg van zonnepanelen en groene daken bestaan subsidies en steunmaatregelen van gemeente, provincie en het Rijk. Bekijk de pagina Subsidies voor een compleet overzicht.

Meer informatie

Bekijk ook de informatie over de verduurzaming van maatschappelijke vastgoed op de websites van:

Inspiratie

Ook interessant