‘Regen, heel veel regen. ’

Onno en Noëlle Huijgen wonen in een energieneutraal huis achter Kijkduin. In hun wijk zijn alle woningen energieneutraal gebouwd. Het bijzondere aan hún huis is, dat Noëlle het zelf ontworpen heeft! Met wel 30 zonnepanelen en een groen dak! 

groen dak

Warmtepomp, zonnepanelen en plantjes

Onno en Noëlle wilden een energieneutraal huis. Noëlle is architect en heeft haar eigen architectenbureau, dus waarom niet zélf een huis ontwerpen! ‘We hebben een grondgebonden warmtepomp, gevelisolatie en isolatie van het dak met sedum (vetplantjes). Het sedum heeft naast de isolatie waarde een buffer functie voor het regenwater en het ziet er veel leuker uit! Daarnaast hebben we 30 zonnepanelen op het dak liggen. Door al deze maatregelen is ons huis energieneutraal!’ zegt Noëlle.

Goed voorbeeld geven

Naast de eis van de gemeente om in de wijk energieneutraal te bouwen, willen Onno en Noëlle hun ecologische voetafdruk op het milieu zoveel mogelijk beperken. ‘Uiteraard doen we dit om een steentje bij te dragen voor een beter wereldklimaat maar ook voor de toekomst van onze kinderen van 6 en 8 jaar. Het is ook een prachtige voorbeeldfunctie voor hun, waar ze nu heel erg bewust van worden’ zegt Onno.

Zélf meebouwen = kosten besparen

Onno en Noëlle hebben bij drie aanbieders van sedum-daken een offerte opgevraagd.  Noëlle: ‘In onze offerte aanvraag hebben we gevraagd of we de prijs wat konden drukken door zelf mee te helpen. En dat kon! Het sedum kwam aan het einde van het bouwproces en we wilden wat geld besparen voor de inrichting van het huis. Bovendien wilden we hiervan leren omdat het aanleggen van sedum niet heel erg ingewikkeld is. Doordat 1 persoon van de leverancier ons instructies kon geven, konden wij goed helpen en hebben we een sedum dak dat tenminste goed ligt volgens de voorschriften. En nu kunnen we tenminste vertellen dat we het zelf hebben gelegd.’

Zelf gedaan – makkelijk

Op de dag dat het sedumdak aangelegd werd, was er veel regenval en zelfs hagel. Onno: ‘Met buienradar in de hand hebben we toen de beste momenten van de dag uitgekozen om te werken, afgewisseld met koffie-pauzes. Met een zelf geregelde elektrische lift moest het sedum het dak op.  En daarna lekker met de handen in de modder aan de slag.’ Doordat het sedum aangeleverd wordt in rollen, kan je nadat het granulaat en het grind ligt, het sedum eenvoudig uitrollen en heb je binnen een dag resultaat. Onno: ‘Door de regen lukte het net niet in 1 dag, waardoor we het zelf de 2e dag nog afgemaakt hebben.’

Bijenparadijs

Ontzetten blij zijn ze met het nieuwe sedumdak. ‘Het ziet er zo vriendelijk uit! Omdat ons hele huis zo goed geïsoleerd is, hebben we niet direct door dat de isolatiewaarde omhoog is gegaan met het sedum, maar het zal zeker een bijdrage leveren. En in de zomer trekken de plantjes allemaal bijen aan, zodat dit weer goed is voor de insectenpopulatie. Het zal prachtig gaan bloeien’ zegt Noëlle.

Subsidie

Subsidie voor het groene dak, de zonnepanelen en de warmtepomp gaan ze opvragen bij de gemeente Den Haag en bij het Hoogheemraadschap.

#zogedaan

Onno: ‘Ik raad het iedereen aan! En ook zeker om het zelf te doen, want het is heel eenvoudig en je hebt binnen een dag resultaat! Het bespaart kosten, is goed voor het milieu én het maakt je huis comfortabeler. Doen dus.’