Nieuws

'Simpele recepten' tegen voedselverspilling

Van 9 tot 15 september is de Verspillingsvrije Week. In het hele land is er aandacht voor acties die zorgen dat minder eten wordt weggegooid. Steeds meer Haagse ondernemers weten voedselverspilling gelukkig te voorkomen. Door slimme menu’s en strak inkopen. En door te zorgen dat verse producten die overblijven, tóch ons bord bereiken. 

Gezond en vers eten weggooien in een stad waar veel huishoudens door armoede maaltijden moeten overslaan? Absurd, vindt Arna van der Sloot. Ze is de drijvende kracht achter Vers & Vrij. Een Haagse stichting die zorgt dat mensen die het nodig hebben gratis een gezonde maaltijd kunnen krijgen van restproducten uit keukens van instellingen en restaurants.

Arna van der Sloot: Bedrijven kunnen een koelkast sponsoren in ruil voor een naamsvermelding op de Vers & Vrij-bus.

Arna van der Sloot: ‘Bedrijven kunnen een koelkast van Vers & Vrij sponsoren in ruil voor een naamsvermelding op de bus.’

Bedankbriefjes

Op werkdagen halen vrijwilligers van Vers & Vrij eten op bij de deelnemende keukens. Daarna verdelen ze het over vershoudbakjes en maken ze een ronde langs 26 koelkasten. Die staan op openbare plekken in de armste buurten van Den Haag, zoals buurthuizen, kringloopwinkels en wijkcentra. Per dag zetten ze zo’n 150 bakjes weg. Arna: ‘Iedereen is vrij om een bakje uit de koelkast te halen. Maar meestal zijn het echt wel mensen die in de knel zitten. Dat lezen we op bedankbriefjes.’

Gered eten

Sinds 2019 is ook Too good To Go actief in Den Haag. Al zo’n 300 bedrijven in de stad bieden via dit online platform verrassingspakketten aan met overgebleven producten. Hotels, restaurants, cateraars, supermarkten en bakkers melden op een app dat er verrassingspakketten beschikbaar zijn. Klanten kunnen een pakket ophalen voor een derde van de originele verkoopprijs.

Al in 2019 sloot Karsten & Kuiper zich aan bij het platform. Sindsdien heeft de cateraar aan de Van Diemenstraat zeker 3.500 maaltijden ‘gered’, vertelt Dirk Karsten. ‘Eten weggooien is verschrikkelijk. Maaltijden waar onze koks veel liefde en vakmanschap in steken, mogen niet verloren gaan. Alles wat er overblijft, bieden we aan via de app. Elke dag wel een paar pakketten. Wie er als eerste bij is, kan tegen 9 uur ’s avonds een heerlijke maaltijd komen ophalen.’

Cateringbedrijf Karsten & Kuiper heeft al zeker 3.500 maaltijden 'gered'.

Cateringbedrijf Karsten & Kuiper heeft al zeker 3.500 maaltijden ‘gered’.

Afgeprijsd fruit

Rechtstreex Weimar is een supermarkt in de Weimarstraat, met producten rechtstreeks van de boer. ‘Het valt nooit exact in te schatten wat we op een dag verkopen,’ vertelt wijkchef  Anneline Van Der Zon. ‘Er kan altijd iets overblijven, maar we gooien absoluut niets weg. Groente en fruit wordt sterk afgeprijsd en vindt dan vaak alsnog een koper. Ook al oogt een paprika minder gaaf, hij is nog steeds goed te gebruiken. Verder bieden we verrassingspakketten aan via Too Good To Go. Alles wat niet verkocht wordt, doneren we aan Vers & Vrij.’

Anneline Van Der Zon: ‘Groente en fruit wordt sterk afgeprijsd en vindt dan vaak alsnog een koper.'

Anneline Van Der Zon: ‘Sterk afgeprijsde groente vindt vaak alsnog een koper.’

Altijd vers

Boutique-hotel The Collector in de Haagsche Bluf heeft goed nagedacht over het ontbijtbuffet,  zegt Floor de With, assistent Manager Front Office. ‘We maken alles zelf ter plekke. De schalen worden steeds gedoseerd bijgevuld, zodat het eten altijd vers is en er op het eind zo weinig mogelijk overblijft.’ Wat resteert is goed voor hooguit drie Too Good To Go-pakketten. Floor: ‘Het levert ons wat extra inkomsten op, maar belangrijker nog is niets verspillen.’

Onnodig en zonde

Elke dag genieten honderden Hagenaars zo van overgebleven producten uit hotels, restaurants, supermarkten en speciaalzaken. Het werk van boeren en koks gaat zo niet verloren. En huishoudens hebben er een betaalbare of zelfs gratis maaltijd aan. Robert Barker, wethouder Buitenruimte, Dierenwelzijn en Milieu, juicht alle initiatieven in de stad van harte toe. ‘Eten weggooien is onnodig, zonde en ook slecht voor het milieu. Veel waardevolle grondstoffen gaan zo verloren.’