Nieuws

Proefhuizen gezocht voor isoleren met natuurlijk materiaal

Haagse woningeigenaren opgelet: de gemeente doet een proef met sorghum als 100% circulair en natuurlijk materiaal voor na-isolatie van bestaande woningen. Doe mee en profiteer van deze buitenkans!

Sorghum wordt geteeld in de buurt van Den Haag

Sorghum is een gewas dat in de buurt van Den Haag wordt geteeld. Het kan als voedsel dienen, maar ook als bouwmateriaal. Dankzij de vezelstructuur is het bijvoorbeeld goed in te blazen in daken en vloeren. Het mooie is: bij de meeste bouwmaterialen komt veel CO2 vrij, maar sorghum houdt juist CO2 vast.

Doe mee aan de proef

De toepassing van sorghum als isolatiemateriaal is nieuw. Daarom zoekt de gemeente deelnemers aan een proef om de isolatiewaarde van sorghum te testen. Bent u eigenaar van een woning met een schuin dak of een houten vloer, en kan die woning nog wat beter geïsoleerd worden? Doe dan mee aan de proef. Dan kan door uiterlijk 8 januari 2023 een mail te sturen naar duurzaam@vorm.nl, met onderwerp: Den Haag isolatie.

Meer informatie over de proef leest u in de folder Isoleren met sorghum (pdf).

Over dit project

Dit is een project van VORM, Squarewise en Strobouwer. Zij zijn een van de winnaars van een wedstrijd waarin de gemeente Den Haag en de provincie Zuid-Holland startups uitdaagden om duurzame isolatiematerialen aan te bieden. De gemeente en de provincie willen in 2025 ten minste 25% biobased bouwmaterialen gebruiken bij nieuwbouw en renovatie. Lees meer over de challenge voor biobased isolatiematerialen op de website Startup in Residence.