Nieuws

Nieuw: online vergunningscheck voor zonnepanelen

Goed nieuws voor Hagenaar die zonnepanelen willen maar opzien tegen het uitzoekwerk. Dit is een stukje makkelijker gemaakt met de Zonnewijzer. Op deze website kunt u controleren of op uw adres een vergunning nodig is. Meestal is dat niet zo, maar als dat wel zo is, helpt de Zonnewijzer bij de aanvraag.   

Wethouder Arjen Kapteijns hoopt dat alle geschikte daken binnenkort zonnepanelen hebben.

Wethouder Arjen Kapteijns hoopt dat alle geschikte daken binnenkort zonnepanelen hebben.

Direct zien of een vergunning nodig is

Met de online Zonnewijzer kunnen inwoners en ondernemers zien of op hun dak een omgevingsvergunning nodig is om zonnepanelen te plaatsen. Als een vergunning nodig is verloopt de aanvraag direct via het landelijke Omgevingsloket. De Zonnewijzer helpt met advies en tips om de aanvraag goed te doorlopen. Ook is meteen te zien welke informatie meegestuurd moet worden.

Meer zonnepanelen door de Zonnewijzer

De gemeente moedigt het plaatsen van zonnepanelen aan. ‘We merkten dat sommige mensen niet wisten dat er voor de meeste huizen geen vergunning nodig is’, vertelt Arjen Kapteijns, wethouder duurzaamheid en energietransitie. ‘In de andere gevallen kunnen vergunningsaanvragen langer duren dan nodig is omdat mensen niet in een keer alle nodige documenten meesturen. Dat gaat met deze Zonnewijzer een stuk gemakkelijker, dus ik hoop dat alle geschikte daken in Den Haag binnenkort zonnepanelen hebben, want het plaatsen van zonnepanelen is behalve rendabel ook van groot belang voor onze verduurzaming.’

Geen vergunning nodig voor groene daken

Zonnepanelen gaan goed samen met een groen dak. Deze combinatie heeft veel voordelen. De beplanting zorgt er bijvoorbeeld voor dat de zonnepanelen meer opbrengen en langer meegaan. Voor een groen dak is geen omgevingsvergunning nodig. Lees meer over het verduurzamen van uw dak.