Nieuws

Meterslange 'zonnevlinder' komt naar Scheveningen

Op zaterdag 25 juni komt de ‘SolarButterfly’ naar Scheveningen. Dit tiny house op wielen wordt aangedreven door zonne-energie en is gemaakt van 800 kilo gerecyclede PET-flessen uit de oceaan. Rondom het huisje kunt u gratis workshops en lezingen volgen. Komt dat zien!

Met de SolarButterfly vragen de makers aandacht voor oplossingen voor klimaatverandering.  Ze laten zien dat íedereen in actie kan komen om klimaatverandering aan te pakken.

De SolarButterfly, met de vleugels gespreid en voortgetrokken door een Tesla X.

Gratis activiteiten voor iedereen

Rondom de SolarButterfly kunt u diverse gratis activiteiten volgen. Voor kinderen is er een workshop ‘Maak je Eigen Zeedier op Zonne-Energie’ en volwassenen kunnen zich verdiepen in de wereld van schone energie tijdens lezingen van onderzoekers van Kenniscentrum Mission Zero (Haagse Hogeschool). In de chill-out zone rondom de SolarButterfly kunt u uw eigen batterij opladen en zelf van de zon genieten!

Aanmelden voor deze activiteiten is niet nodig en deelname is gratis.

Aandacht voor klimaatverandering

De SolarButterfly reist de wereld rond om oplossingen voor klimaatverandering onder de aandacht te brengen. In vier jaar tijd bezoekt de vlinder 1000 lokale projecten op zes verschillende continenten. De eerste etappe bestaat uit een rondreis door Europa. Tour-coördinator Stefan Kratz: “Het is fantastisch dat we in Den Haag worden welkom geheten. Juíst in een stad met een kilometerslange kustlijn is aandacht voor klimaatverandering van groot belang.”

Het ‘butterfly-effect’

Stefan: “Met onze SolarButterfly willen we een positief ‘butterfly effect’ creëren. Dit is een theorie die stelt dat één kleinschalige actie grote gevolgen kan hebben. Wanneer je bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak legt, gaan je buren misschien óók zonnepanelen installeren. Op die manier creëer je een positief effect in je buurt.” Stefan vervolgt: “Natuurlijk hoeft niet iedereen zonnepanelen te installeren. Het opvangen van regenwater, tweedehands shoppen of minder plastic verpakkingen gebruiken, kan ook een positief effect hebben. Door middel van de SolarButterfly en de activiteiten eromheen, willen we mensen simpelweg inspireren en enthousiasmeren om klimaatverandering aan te pakken, op grote dan wel kleine schaal.” 

Eén dag in Scheveningen

De SolarButterfly is ontwikkeld in Luzern (Zwitserland) door een internationaal team van ingenieurs, technici, onderzoekers en vormgevers. Het object is één dag in Scheveningen te bewonderen. Daarna reist de SolarButterfly door naar onder andere Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Na haar bezoek aan Nederland vertrekt de SolarButterfly naar Brussel (België). Hier wordt met politici het gesprek aangegaan over de Europese aanpak tegen klimaatverandering. 

Gemeente Den Haag steunt de ambities van de SolarButterfly en verwelkomt het object op de Strandweg in Scheveningen. Dit doet de gemeente in samenwerking met organisaties uit de stad, zoals Museon-Omniversum, de Haagse Hogeschool en TrashUre Hunt.

Meer informatie

Locatie: Strandweg, Scheveningen. Nabij fietsenstalling ‘Bisieklettie Keizerstraat’.
Datum en tijd: zaterdag 25 juni (10.00 uur tot 18.00 uur)
Toegang en deelname activiteiten: gratis
Meer weten? Lees meer informatie over de SolarButterfly op www.solarbutterfly.org.