Nieuws

Duurzaam onderhoudsplan voor Haagse VvE´s tot 10 appartementen

Een Vereniging van Eigenaren (VvE) verduurzamen? Het lijkt ingewikkeld en duur, maar gelukkig zijn er hulpmiddelen zoals het Meerjaren Duurzaam Onderhoudsplan (MDOP) en verschillende subsidies.

Nieuwe energiebesparende kozijnen voor de VvE aan de Arabislaan.

Wat is een MDOP?

Een MDOP is een onderhoudsplan waarin het onderhoud van het gebouw is opgenomen voor de komende vijftien jaar. Het plan is bedoeld voor VvE’s met minder dan tien appartementen. Het helpt de leden om te praten over (achterstallig) onderhoud en over het energiezuinig en comfortabeler maken van het gebouw.

Stappenplan en kosten

Bij het MDOP hoort een stappenplan waarmee u van plan tot uitvoering komt. In het stappenplan staat onder andere hoe u een MDOP aanvraagt, welke werkzaamheden voor uw VvE interessant zijn en hoe u de besluitvorming vormgeeft. U kunt hierbij een beroep doen op het advies en ondersteuning van de VvE-balie. Omdat de gemeente Den Haag het belangrijk vindt dat VvE´s aan de slag gaan met duurzaam onderhoud, geeft de gemeente een vaste vergoeding van 700 euro per VvE voor een MDOP. Lees meer over het stappenplan en over de voorwaarden en het aanvragen van een MDOP.

Financiering en subsidies

Het MDOP maakt duidelijk welke maatregelen u gezamenlijk als VvE kunt laten uitvoeren. Hoe kan uw VvE de maatregelen bekostigen? Voor het uitvoeren van duurzaam onderhoud zijn diverse subsidies beschikbaar, zoals de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis en de gemeentelijke subsidie voor dak-, gevel- en vloerisolatie. Kijk hier voor een volledig overzicht van subsidies. Ook kunnen VvE´s duurzaam onderhoud financieren met een VvE-lening. VvE’s tot en met 7 appartementen kunnen terecht bij het Duurzaamheidsfonds VvE´s Den Haag en VvE´s vanaf 8 appartementen bij het Nationaal Warmtefonds.

In gesprek met de VvE balie?  

Wilt u met uw VvE gaan werken met een MDOP, maar weet u niet wat u hiervoor moet doen? Neem dan contact op met de VvE-balie. Medewerkers van de VvE-balie helpen eigenaren van appartementen met gratis advies om het bestuur van de Vereniging van Eigenaren en het onderhoud van het complex goed te regelen. U kunt via het contactformulier een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aanvragen. Ook vind u hier het telefoonnummer van de VvE balie en de openingstijden.