Nieuws

Leren over zonne-energie op de boulevard in Scheveningen

Na een lange reis van zo’n 1500 kilometer kwam de zogeheten SolarButterfly afgelopen zaterdag in Scheveningen aan. Dit tiny house op wielen is gemaakt van ruim 800 kilo gerecyclede PET-flessen uit de oceaan en wordt volledig aangedreven door zonne-energie. Rondom de SolarButterfly konden bezoekers lezingen en workshops volgen over klimaatverandering en zonne-energie. 

Stadsdeeldirecteur Mendy van Veen opende het evenement: “Ik vind het inspirerend dat dit project de hele wereld rondreist en dat het daarmee laat zien dat je héél ver kan komen met schone energie. Daarnaast is het natuurlijk een eer dat Scheveningen de eerste badplaats is waar de SolarButterfly neerstrijkt. Niet alleen de SolarButterfly is een bijzonder object, het verhaal eromheen maakt de impact nog veel groter. Alle grote en kleine acties om klimaatverandering aan te pakken tellen mee!”

Stefan Kratz (Tour Coördinator van de SolarButterfly) vertelt Mendy van Veen (Stadsdeeldirecteur Scheveningen) over hun duurzame wereldreis.

Stefan Kratz (tour-coördinator van de SolarButterfly) vertelt Mendy van Veen (stadsdeeldirecteur Scheveningen) over de duurzame wereldreis.

Solar Portraits 

Naast de SolarButterfly konden bezoekers een fototentoonstelling van de Spaanse fotograaf Rúben Salgado Escudero (National Geographic) bekijken. Peter de Haan, directeur van Museon-Omniversum: ‘De zogeheten “Solar Portraits” laten zien dat zonne-energie een enorm verschil kan maken voor mensen die geen aansluiting op het elektriciteitsnet hebben. Dankzij deze verlichting kunnen ze verder werken of studeren en zo hun inkomsten of toekomstperspectief verbeteren. De volledige fototentoonstelling is op dit moment in het Museon-Omniversum te zien.’

Bezoekers bekijken de fototentoonstelling ‘Solar Portraits’.

Bezoekers bekijken de fototentoonstelling ‘Solar Portraits’ van de Spaanse fotograaf Rúben Salgado Escudero.

Een zeedier op zonne-energie

Tijdens de workshop ‘Maak je Eigen Zeedier op Zonne-energie’ leerden kinderen over zwerfafval en zonne-energie. Met plastic afval dat zij op het strand vonden, maakten zij speeltjes die kunnen bewegen op de kracht van de zon. Leerzaam én creatief!

Kinderen maken kunstwerkjes op zonne-energie met zwerfafval.

Kinderen maken kunstwerkjes op zonne-energie met zwerfafval.

Onderzoek om slim energie op te wekken 

Ook studenten van de Haagse Hogeschool droegen een steentje bij. Tijdens een ‘College Tour’ vertelden zij over hun onderzoek naar stroomnetten in jachthaven De Vlietstreek in Laakhaven. In de jachthaven liggen 100 boten waarvan er 75 zijn uitgerust met een zonnepaneel. De energie die deze zonnepanelen opvangen wordt echter niet volledig benut. Door een slim stroomnet aan te leggen, kan er zonne-energie tussen de boten worden uitgewisseld. Zo kan jachthaven de Vlietstreek een drijvende energiecentrale worden.  

Studenten van de Haagse Hogeschool vertellen over hun onderzoek.

Studenten van de Haagse Hogeschool vertellen over hun onderzoek.

Een wereldreis 

De SolarButterfly reist de wereld rond om oplossingen voor klimaatverandering onder de aandacht te brengen. In vier jaar tijd bezoekt de vlinder 1000 lokale projecten op zes verschillende continenten. De eerste etappe bestaat uit een rondreis door Europa. Tour-coördinator Stefan Kratz: “We zijn heel warm welkom geheten in Scheveningen, daar ben ik heel dankbaar voor. Juíst in een stad met een kilometerslange kustlijn is aandacht voor klimaatverandering van groot belang.” 

Het bezoek van de SolarButterfly in Scheveningen was van korte duur. De komende dagen reist de SolarButterfly door naar onder andere Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Na haar bezoek aan Nederland vertrekt de SolarButterfly naar Brussel (België). Hier wordt met politici het gesprek aangegaan over de Europese aanpak tegen klimaatverandering. 

Wilt u de SolarButterfly volgen op haar wereldreis? Volg het team via www.solarbutterfly.org of via Instagram of Facebook.

Samenwerken voor een duurzame stad

In Den Haag werken we aan een klimaatneutrale stad. Dat doen en kunnen we natuurlijk niet alleen. Samen met inwoners, ondernemers en initiatiefnemers uit de stad, zet de gemeente zich in voor schone energie en schoon vervoer, verduurzaming van huizen en gebouwen, meer groen in de stad en hergebruik van afval.

Een initiatief zoals de SolarButterfly is een mooi voorbeeld dat laat zien wat er allemaal mogelijk is met schone energie. Het inspireert bezoekers om met elkaar klimaatverandering aan te pakken,” vertelt Saskia Littooij, project coördinator voor de gemeente, in onderstaande video.

De activiteiten rondom de komst van de SolarButterfly werden mogelijk gemaakt door de gemeente Den Haag. Dit deed de gemeente in samenwerking met diverse organisaties zoals Museon-Omniversum, Haagse Hogeschool, Open Blad en TrashUre Hunt.