Nieuws

Doe mee en isoleer zelf uw raam

Veel oudere woningen hebben nog enkelglas. Hierdoor ontsnapt in de winter veel warmte naar buiten. Om inwoners van Den Haag te helpen om energie te besparen lanceren TNO en stichting Duurzaam Den Haag de pilot raamisolatie. De proef geeft uitleg over 3 makkelijke manieren om zelf ramen van enkelglas te isoleren. Hiermee gaat ongeveer 50% minder warmte verloren.

De proef start in oktober. Wilt u meedoen? Meld u dan meteen aan op de website van stichting Duurzaam Den Haag.

Bent u handig en heeft u nog wat tijd over? De organisatie zoekt ook vrijwilligers die voorzetramen willen plaatsen bij buren die dit zelf niet kunnen.

De voorzetramen bevatten raamfolie,. Dit trekt binnen een paar minuten föhnen strak.

Een goede, tijdelijke oplossing

Niet iedereen kan zijn ramen zomaar vervangen door ramen met isolatieglas. De een heeft het geld niet, dan ander is afhankelijk van de woningcorporatie of de huisbaas. Julian Sirre bijvoorbeeld huurt een woning in Bezuidenhout: ‘Dit zou mij ongelofelijk helpen. Ik huur een flat en de verhuurder wil geen dubbelglas plaatsen. Helaas heb ik weinig vermogen, dus de aankomende energierekening baart mij zorgen.’

3 manieren van isoleren

TNO bedacht 3 manieren om een raam te isoleren. Ze passen bij verschillende soorten en groottes van ramen. Reinder Boon, stichting Duurzaam Den Haag: ‘Met een föhn en een schaar kan je aan de slag! De voorzetramen bevatten raamfolie, dat binnen een paar minuten föhnen straktrekt. Daarna ziet het eruit als een mooi doorzichtig raam. Door het voorzetraam gaat er rond de 50% minder warmte verloren. Ik raad daarom iedereen met ramen met enkelglas aan om mee te doen!’

Bekijk de 3 manieren van isoleren in de video van TNO.

Doe mee met de proef

Woont u in Den Haag? Meld u dan aan voor de pilot op de website van stichting Duurzaam Den Haag. Aanmelden kan tot 30 september. U krijgt in oktober een korte training. Daarna ontvangt u de isolatiematerialen en kunt u aan de slag. Er is plek voor 100 deelnemers. Mochten ter meer aanmeldingen zijn dan wordt gekeken of de proef kan worden uitgebreid.

Vrijwilligers gezocht!

De organisatie zoekt vrijwilligers die in oktober en november willen helpen bij de uitvoering van dit project. Het gaat om het voorbereiden van opzetramen en die thuis aanbrengen bij mensen die dat zelf niet kunnen. Meer informatie vindt u op de website van stichting Duurzaam Den Haag.