Nieuws
Vandaag is het wereldvoedseldag. Belangrijk, want een uitgebalanceerd voedselsysteem zorgt voor minder bodemuitputting, watertekort, stikstof uitstoot, broeikasgassen uitstoot co2, ontbossing, insectensterfte en minder gezondheidsschade.
Daarom is een meer plantaardig dieet is echt raadzaam. In de meeste gevallen is voedsel van dichtbij, milieutechnisch de beste optie. Ook verdwijnt veel van ons eten jaarlijks in de afvalbak. Dit gebeurt in de hele voedselketen, bij de productie, transport, de verkoop, bij ons thuis, in de horeca. Zonde van iedereen zijn tijd, energie en geld. En er is onnodig watergebruik, uitstoot en ruimteclaim.
Wat kan je zelf doen?
In het onderstaande schema kun je zien wat de impact rond de CO2 uitstoot is als je iets in je gedrag rond voedsel zou willen aanpassen.
Bron: Milieucentraal
Wat doet de gemeente? De gemeente ondersteunt en zorgt voor onderstaande initiatieven en activiteiten:
Samenwerkingsverbanden
Er bestaan al goede samenwerkingen. Zo zoeken de Haagse Aanpak voor gezond gewicht, het bestrijden van eenzaamheid en armoedebestrijding (voedselbank), de groene voedsel initiatieven en het stadslandbouwloket elkaar al op. Ook heeft de gemeente een rol bij bijvoorbeeld Het stadslandbouwnetwerk, Greenport West Holland, Stichting Noordzeevis uit Scheveningen, Stichting Noordzeeboerderij, DEAR en groenfonds Midden-Delfland.
Achtergrondinformatie
Wilt u meer lezen? Op de onderstaande websites kunt u artikelen lezen over dit onderwerp.
In onze stad zijn steeds meer bewoners bezig met het verbouwen van hun eigen voedsel. Leuk, lekker en lokaal. Het Haagse Groen ging op ontdekkingstocht langs goed bewaarde en verstopte plekken in Den Haag.