Direct naar de inhoud
Naar de homepage Ga naar de startpagina.
  • De gemeente
  • Veelgestelde vragen
  • Contact

Nieuws

Het is wereldvoedseldag

16 oktober 2020

Vandaag is het wereldvoedseldag. Belangrijk, want een uitgebalanceerd voedselsysteem zorgt voor minder bodemuitputting, watertekort, stikstof uitstoot, broeikasgassen uitstoot co2, ontbossing, insectensterfte en minder gezondheidsschade.

Daarom is een meer plantaardig dieet is echt raadzaam. In de meeste gevallen is voedsel van dichtbij, milieutechnisch de beste optie. Ook verdwijnt veel van ons eten jaarlijks in de afvalbak. Dit gebeurt in de hele voedselketen, bij de productie, transport, de verkoop, bij ons thuis, in de horeca. Zonde van iedereen zijn tijd, energie en geld. En er is onnodig watergebruik, uitstoot en ruimteclaim. 

Wat kan je zelf doen?
In het onderstaande schema kun je zien wat de impact rond de CO2 uitstoot is als je iets in je gedrag rond voedsel zou willen aanpassen.

Bron: Milieucentraal

Wat doet de gemeente? De gemeente ondersteunt en zorgt voor onderstaande initiatieven en activiteiten:   

  • Duurzame voedselinitiatieven kunnen gebruik maken van de subsidieregeling Duurzame Haagse wijkactie. Deze subsidieregeling wordt volgend jaar weer opengesteld. 
  • Het stadslandbouwloket helpt voedselinitiatieven, biedt kennis, ondersteuning en regels en stimuleert samenwerking. Op de website van stadslandbouw vind je veel informatie.
  • Kinderen en volwassen kunnen van alles over voedsel leren via Natuur- en milieueducatie. Tijdens de lessen is er aandacht voor de herkomst van voedsel, de seizoenen, maar ook gezondheid, prijs, energie, lokaal (minder transport) en afval/verspilling. De jongste leerlingen krijgen les over duurzame moestuinen en kunnen proeven in de ontdektuin. Ook is er een BoodschApp safari in ontwikkeling. De spelers moeten rekening houden met onder andere voedselkilometers, duurzaamheidslogo’s en dierenwelzijn om punten te scoren. Tijdens de Duurzame Masterchef, een kookwedstrijd voor middelbare scholen, komen duurzaam en eerlijk voedsel aan bod. 
  • Binnen de Haagse duurzaamheidskringen, waar hotels, strandpaviljoens en evenementen deel van uit maken, komt het tegengaan van voedselverspilling en het verduurzamen van de kaart aan bod. 
  • Tijdens het Make a change festival zou er veel aandacht zijn voor duurzame horeca. Vanwege de COVID-19 maatregelen gaat dit festival helaas niet door. Nu wordt er onderzocht of bijvoorbeeld Tour de fork in een delivery route omgezet kan worden. Houd het programma in de gaten.
  • De too good to go app: inmiddels meer dan 100 Haagse restaurants, bakkerijen, hotels en supermarkten verkopen dagelijks via deze app hun overschotten voor een gereduceerd tarief. Hierdoor belanden honderden kilo’s voedsel niet in de vuilnisbak. Ook de acties van Samen tegen voedselverspilling, Food waste challenge en Zero waste Nederland brengt de gemeente onder de aandacht.

Samenwerkingsverbanden
Er bestaan al goede samenwerkingen. Zo zoeken de Haagse Aanpak voor gezond gewicht, het bestrijden van eenzaamheid en armoedebestrijding (voedselbank), de groene voedsel initiatieven en het stadslandbouwloket elkaar al op. Ook heeft de gemeente een rol bij bijvoorbeeld Het stadslandbouwnetwerk, Greenport West Holland, Stichting Noordzeevis uit Scheveningen, Stichting Noordzeeboerderij, DEAR en groenfonds Midden-Delfland.

Achtergrondinformatie
Wilt u meer lezen? Op de onderstaande websites kunt u artikelen lezen over dit onderwerp.

  • Het voedingscentrum
  • Planbureau voor de leefomgeving
  • Milieucentraal
  • Nudge
  • RIVM
  • Haags groen

Eetbaar groen in de buurt

In onze stad zijn steeds meer bewoners bezig met het verbouwen van hun eigen voedsel. Leuk, lekker en lokaal. Het Haagse Groen ging op ontdekkingstocht langs goed bewaarde en verstopte plekken in Den Haag.

Lees verder
  • Bescherming persoonsgegevens
  • Privacy statement
  • Toegankelijkheidsverklaring
  • Facebook (externe link)