Nieuws
In de Van Reesstraat helpt de gemeente 24 VvE’s om te verduurzamen. Nog niet alle 101 woningeigenaren hebben zich aangesloten bij de straataanpak, maar bewoner Michel van Loon is enthousiast. ‘We moeten verduurzamen, anders loopt het spaak ben ik bang.’
Van Loon woont al 45 jaar met veel plezier in de Van Reesstraat. ‘Het is een rustig straatje dat van niks naar nergens loopt, omdat er geen doorgaand verkeer is. En het is een van de weinige straten in Bezuidenhout die aan beide kanten huizen met een voortuin heeft.’ Als een van de koplopers in de Van Reesstraat, denkt Van Loon met de gemeente mee hoe de verenigingen van eigenaren (VvE’s) in zijn straat kunnen verduurzamen.
Van Loon: ‘Om de wereld leefbaar te houden zullen we zuinig moeten omgaan met energie en op den duur van het gas af moeten. Als we die slag niet maken, loopt het spaak ben ik bang.’ Die gedachte sluit naadloos aan bij het doel van de gemeente om in 2030 energieneutraal te zijn.
Michel van Loon denkt mee over de verduurzaming van VvE’s.
Met de straataanpak in de Van Reesstraat wil de gemeente zicht krijgen op hoe je een groot aantal woningen in een straat versneld kunt verduurzamen en voorbereiden op de overgang naar duurzame energie. Een vergelijkbaar project loopt ook in Scheveningen. Van Loon voorspelt dat dat geen makkelijk traject zal zijn. Veel eigenaren beseffen wel dat het verduurzamen van een woning tal van voordelen oplevert, maar vinden het ook ingewikkeld. Dat geldt zeker binnen een VvE waar meer eigenaren moeten instemmen.
Met de straataanpak wil de gemeente de VvE’s in de Van Reesstraat vooral ontzorgen en helpen de eerste stap(pen) op het pad van verduurzamen te zetten. Dat begint met begeleiding en advies en het opstellen van een gratis Meerjaren Duurzaam Onderhoudsplan (MDOP). Dit plan maakt duidelijk wat een VvE kan doen om de woningen goed te onderhouden en tegelijk energiezuinig(er) te maken. Of een VvE ook met het plan aan de slag gaat, is aan de VvE zelf.
Van Loon verwacht dat met het project in de Van Reesstraat de eigenaren zich meer bewust zullen worden dat er iets met duurzaamheid gedaan moet worden. Binnen zijn eigen VvE is al eerder geïnvesteerd in dubbelglas. Hij hoopt dat de straataanpak aanleiding zal zijn om nu ook dak- en vloerisolatie op de agenda te zetten. ‘De bewoners op de eerste etage hebben daar niet direct profijt van, maar indirect profiteren zij met lagere energielasten al jaren van de isolatie van de boven- en benedenwoningen. Ik heb van 1976 tot 1990 in deze straat ook op een eerste etage gewoond en gemerkt dat de stookkosten aanzienlijk lager zijn als je links, rechts, onder en boven woningen hebt.’
Van Loon: ‘Of het een makkelijke discussie wordt, weet ik niet, maar je bent met z’n zessen verantwoordelijk voor het functioneren van het hele gebouw. Als het qua kostenplaatje niet te gek wordt, moet je bereid zijn om daar met z’n allen voor te betalen.’
Nieuws
Wilt u ook uw VvE isoleren en verduurzamen? U kunt subsidie krijgen voor dak-, vloer- en gevelisolatie, het vergroenen van uw dak en het verwarmen en (inductie)koken op schone energie. Kijk voor meer informatie op Subsidies milieu en duurzaamheid.
Elke VvE in Den Haag kan voor advies terecht bij de VvE-balie. Zij zijn bereikbaar op 070-353 99 31 of 070-353 32 81 of vvebalie@denhaag.nl.
De VvE-balie organiseert regelmatig online informatieavonden voor grote en kleine VvE’s. Informatie daarover vindt u op deze website en op onze Facebook pagina.