Nieuws

Expositie duurzame renovatie en architectuur

Een team van studenten van de TU Delft doet mee aan de internationale Solar Decathlon Challenge om de meest duurzame woning te ontwerpen. Hiervoor hebben ze een ontwerp gemaakt, met als voorbeeld de portiekwoningen in de wijk de Dreef in Den Haag. Een maquette van het ontwerp is te zien tijdens een expositie in het Atrium van het stadhuis van 19 tot 29 april.

Een impressie van het ontwerp voor de portiekwoningen in de Dreef.

Portiekwoningen wijk de Dreef

Het team van studenten, de Symbiotic Urban Movement (SUM), laat met hun ontwerp zien wat mogelijk is bij duurzame renovatie. Deze flats bestaan uit vier verdiepingen, zonder lift. Er is veel met de bewoners gesproken. Zij beschrijven de woningen vaak als gehorig en gevoelig voor schimmel. Bovendien zien ze de buurt verloederen. Het studententeam: ‘Wij zien mogelijkheden om niet alleen de woningen comfortabel en energiearm te maken, maar ook de wijk te veranderen naar een groene omgeving. Door van de portiekflats galerijflats te maken, creëren we ook meteen meer sociale verbinding. Zo hopen we een oplossing voor de toekomst te bieden’.

Overstap naar schone energie

De uitkomsten van het onderzoek van de studenten kan de gemeente helpen op zoek te gaan naar haalbare oplossingen voor de renovatie van meer portiekwoningen in de stad. Een van de studenten vertelt: ‘Door dit type woningen en gebouwen aan te pakken, hebben we de kans om een systeem te creëren dat in heel Den Haag en zelfs in Nederland en Europa kan worden toegepast.’ Dit kan bijdragen aan de Haagse doelstelling om 25.000 tot 30.000 bestaande huizen in Den Haag van duurzame energie te voorzien of ze voor te bereiden op de overgang naar schone energie.