Eco-zonnepark ’ t Oor: een oase van rust en energie 

Op woensdag 15 juli is Eco-zonnepark ‘t Oor, op de grens van Mariahoeve en Voorburg, officieel in gebruik genomen. Op dit terrein hebben 2 initiatiefnemers samen maar liefst 5700 zonnepanelen geplaatst. Deze plek is in korte tijd uitgegroeid tot het grootste zonneveld en een van de meest duurzame plekken van Den Haag. Met volop zonne-energie en ecologie voor de buurt én een unieke koppeling met de bovenleiding van Randstadrail 3 en 4, waardoor de trams op dit traject volledig op zonne-energie gaan rijden. 

Noord
Aan de noordkant van het terrein heeft Helena Sustainable Innovations (HSI) een eco-zonnepark met 1000 PV panelen gerealiseerd. Deze panelen leveren ongeveer ca. 320.000 KWh per jaar, goed voor ongeveer 100 huishoudens. Naast het opwekken van duurzame zonne-energie is er ruimte gemaakt voor het verblijf van schapen, kippen, bijen, kikkers en eenden. Ook is er een biologische moestuin, gerund door vrijwilligers. De initiatiefnemers gaan duurzaam en diervriendelijk om met het terrein, alles gaat volgens het permacultuur principe. Zo worden er bijvoorbeeld geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Zuid
Op het terrein aan de andere kant, Loolaan-Zuid staan 4700 zonnepanelen van Energie van Hollandsche Bodem (EVHB). De panelen leveren per jaar ruim 1,4 Megawattuur stroom op. Daarmee kan het HTM Randstadrailtraject tussen de Laan van NOI en Voorburg ‘t Loo van duurzame energie worden voorzien. Voor zover bekend is het een primeur dat op zo’n grote schaal trams gaan rijden op zonne-energie. 

 

Eco-zonnepark ‘t Oor is geopend door (v.l.n.r) Erik Jansen (Directeur EVHB), Jaap Bierman (Algemeen directeur HTM)​, Fred Verhaaren (Directeur HSI), Lenny van Loon en wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid en Energietransitie).