Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Nieuws
Geen zonnepanelen op je dak en toch profiteren van zonnestroom? Het kan. In Laak en Ypenburg zijn de eerste projecten met energiecoöperaties een feit. Buurtbewoners investeerden er in zonnepanelen op het dak van een buurthuis, een school en een sporthal.
Door de hoge energieprijzen willen steeds meer mensen profiteren van zonnepanelen. Maar wat te doen als je eigen dak niet geschikt is, je opziet tegen het gedoe of er gewoon het geld niet voor hebt? De oplossing: andermans dak gebruiken!
Het dak van Trefpunt Laakhage in het Laakkwartier telt inmiddels 52 zonnepanelen.
Op het dak van buurtcentrum Trefpunt Laakhage liggen sinds kort 52 zonnepanelen van coöperatie Energierijk Molenwijk. In juni is de coöperatie gestart met de installatie van nog eens 150 zonnepanelen op Sporthal Lipa. Buurtbewoners profiteren door deelname aan de coöperatie mee van de opbrengst. Het is het eerste project waar echt élke bewoner aan mee kan doen, ook mensen met een kleine portemonnee. Dat maakt het uniek voor Den Haag.
‘Zonnepanelen zijn meestal voorbehouden aan mensen met een eigen dak en geld om te investeren. Energierijk Molenwijk biedt nu aan huurders zonder eigen dak en met weinig geld tóch de kans om te profiteren van zonnepanelen. Een geweldig bewonersinitiatief, dat veel navolging verdient’, aldus Joris Wijsmuller, directeur van Duurzaam Den Haag. De stichting heeft zich samen met de gemeente ingezet om dit project te laten slagen.
Meedoen kon dankzij het Op Rozen-model. Hierbij leggen deelnemers éénmalig een paar tientjes in. Gezamenlijk betalen zij maar 1% van de totale investeringskosten. De coöperatie leent 75-80% van de financiering bij de bank en 19% tot 24% komt binnen via crowdfunding.
In Molenwijk betaalden bewoners eenmalig € 25,00. Ze krijgen vervolgens vijftien jaar lang jaarlijks € 27,50 uitbetaald, als opbrengst van de opgewekte stroom.
Op Lyceum Ypenburg liggen sinds dit voorjaar 420 zonnepanelen te zonnebaden. Ze zijn aangekocht door omwonenden via energiecoöperatie Haags Opgewekt. Ook hier was de belangstelling groot; ze waren binnen enkele weken ‘uitverkocht’. De komende 15 jaar krijgen de leden van de coöperatie jaarlijks een deel van de opbrengst van de zonnepanelen uitbetaald. De verwachting is dat de inleg na 9 jaar is terugverdiend.
Paul Picauly kocht een van de panelen op het dak van Lyceum Ypenburg. Lees zijn verhaal.
Wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid, Milieu en Energietransitie) noemt het een belangrijk project: ‘Als er één schooldak een zonnecoöperatie heeft, dan volgen er vast meer.’ Daken in de buurt zijn er genoeg, maar ze moeten wel groot en stevig en goed zijn, en de eigenaar moet meewerken. Het lyceum deed dat omdat het past bij z’n maatschappelijke functie: ‘De school laat zo zien betrokken te zijn bij de buurt’, vindt rector Flint van der Gronden.
Wilt u ook meedoen aan een project van een energiecoöperatie? Stuur dan een e-mail naar haagsedaken@denhaag.nl en de gemeente brengt u in contact met een coöperatie bij u in de buurt.