Nieuws

Buren maken samen eigen klimaatverklaring

Op een regenachtige herfstdag kwamen in oktober in 3 Haagse wijken bewoners samen om het over het klimaat en de toekomst te hebben. Een groep jongeren van Het Nationale Theater en Youth for Climate, een groep uit Mariahoeve en een groep in de Kerkstraat deden mee met Het Grote Straatberaad, een volksvergadering over het klimaat in de vorm van een spannend spel.

Het Grote Straatberaad is een initiatief van Warming Up. Warming Up verbindt kunst en cultuur met het klimaatvraagstuk. Vera Born, projectcoördinator van Warming Up en creatief producent van Het Grote Straatberaad: ‘De kunst- en cultuursector zorgt als geen ander voor de verbeeldingskracht die nodig is binnen het klimaatvraagstuk om mensen in beweging te krijgen en verandering te bewerkstelligen. Het Grote Straatberaad daagt mensen op een interactieve manier uit om mee te denken en met elkaar in gesprek te gaan over het grote sociale vraagstuk rondom klimaatverandering.’

The Future We Want
Tijdens Het Grote Straatberaad onderzoeken deelnemers in 2 uur tijd hoe ze de toekomst vorm willen geven. Met alle benodigdheden uit de Straatberaadskist en met een app in de hand voeren de deelnemers opdrachten uit. Onder leiding van de zelfbenoemde Straatcoach en Straatomroeper overleggen, discussiëren en beantwoorden ze vragen. De resultaten en antwoorden zijn opgenomen in de Straatverklaring. De antwoorden van alle straatberaden worden verzameld in de eerste bottom-up Klimaatverklaring van Nederland: The Future We Want.

Spelenderwijs betrekken
Maurice Kraanen, sociaal ondernemer, nam in Mariahoeve het voortouw als Straatcoach. ‘Het was leuk om te merken dat veel buren al bezig zijn met duurzaamheid en klimaat, dat wist ik helemaal niet. Ondanks dat het regenachtig en koud was, was het een hele leuke en leerzame middag. Ik geloof dat dit een hele goede manier is om mensen spelenderwijs meer te betrekken bij het klimaatvraagstuk.’ Hij merkte ook dat de ambities van de overheid en zijn buren niet zover uit elkaar liggen, maar het voor mensen vaak lastig is om individueel zaken voor elkaar te krijgen.

Waardevol
Op de website van Het Grote Straatberaad kan je per straat zien wat de uitkomsten zijn. Maurice: ‘Ik vind dat Warming Up dit heel ingenieus in elkaar heeft gezet. Niet alle antwoorden zijn helemaal goed overgekomen, maar ik vind dat niet erg. Het is een mooi resultaat.’ ’s Avonds ontving hij dan ook nog van verschillende deelnemers appjes dat ze het heel leuk vonden. Daarbij gaven ze ook meteen aan hoe waardevol ze het vinden om op een dergelijke manier de eigen omgeving een beetje meer in te kunnen richten. Maurice wil daarom wel vaker dergelijke evenementen organiseren met Warming Up.

Kleiner dan gepland
Door de Coronamaatregelen was het evenement kleiner dan gepland was. Vera: ‘Het doel was om in Den Haag met zeker 10 straten in beraad te gaan, maar gezien de aangescherpte maatregelen is besloten om alleen met de straten die al helemaal klaar stonden te starten. Uiteraard werden overal de geldende coronamaatregelen in acht genomen. We hopen op een ander moment met nog meer straten in Den Haag Het Grote Straatberaad te spelen.’

Meedoen? 
Wil je zelf aan de slag met het Grote Straatberaad meld je dan vast aan via hun website.