Nieuws

Bewoners Vruchtenbuurt delen 166 zonnepanelen

De aikidoschool aan de Mient 266 kreeg een schitterend zonnedak dankzij 116 buurtbewoneers en energiecoöperatie Sterk op Stroom. ‘Zo’n project als dit is in elke wijk en voor iedere portemonnee haalbaar’, zegt Stefano (21), een van de deelnemers die ervoor zorgden dat het zonnedak er is gekomen. 

Stefano (21) en Niek (29) kregen meer dan 100 buren mee.

Stefano en Niek kregen meer dan 100 buren mee.

De straat op

Het eerste gezamenlijke zonnedak in de Vruchtenbuurt kwam tot stand dankzij coöperatie Sterk op Stroom en een aantal enthousiaste buurtbewoners. Niek, Stefano en drie andere buurtbewoners gingen de straat op om voldoende buren mee te krijgen. Niek: ‘Je wordt niet rijk van zo’n investering, dus het gaat meer om het verduurzamingsplaatje.’ Juist die insteek maakte mensen enthousiast, bleek toen ze eropuit gingen om flyers uit te delen en mensen uit te nodigen voor een informatiebijeenkomst.

Meedoen met € 50

De investeringskosten van € 85.800 zijn bijeengebracht door 117 buurtbewoners. Bewoners konden al met € 50 meedoen. Niek: ‘Je hoeft je alleen maar in te schrijven en een krabbeltje te zetten, en dan heb je al geïnvesteerd in duurzame energie. Zo makkelijk is het. Het administratieve werk rond de subsidieaanvraag doet de coöperatie, het technische deel doet een projectleider samen met het zonnepanelenbedrijf.’

Feestelijke opening

Wethouder Kapteijns opende het dak officieel tijdens een feestelijke bijeenkomst: ‘Met de realisatie van het collectieve zonnedak in de Vruchtenbuurt laten bewoners zien ook daadwerkelijk het verschil te kunnen maken door zelf in actie te komen. Extra mooi is dat ook buurtgenoten met een kleine portemonnee mee konden doen. Dit smaakt naar meer, we zijn in gesprek over nog veel meer collectieve zonnedaken op daken van de gemeente. Dit is een fantastische manier om de opwekking van zonnestroom extra te versnellen’, aldus de wethouder.