Nieuws

Alle informatie over energie op één plek

Wilt u weten welk energielabel gebouwen in uw wijk hebben? Of welke gebouwen zonnepanelen of een groen dak hebben? De gemeente Den Haag heeft al die cijfers verzameld in het Datalab Energietransitie.

Het Datalab bevat cijfers, kaarten en interactieve tabellen over de energietransitie in Den Haag. Hiermee kunnen bewoners, bedrijven en gemeente zien hoe ver Den Haag is met de overstap naar schone energie en elkaar helpen bij het kiezen voor duurzame maatregelen. De website werkt het beste via een laptop of desktop computer.

Bezonningskaart

De kaarten en grafieken laten bijvoorbeeld zien welk energielabel gebouwen in uw buurt hebben. Dit kan het gesprek tussen bewoners openen over de mogelijkheden om samen een pand te verduurzamen. Ook is te zien welke gebouwen van woningbouwcorporaties al zonnepanelen of groene daken hebben. Aan de hand van een ‘bezonningskaart’ is na te gaan of een gebouw geschikt is voor zonnepanelen.

Kaart met energielabels van gebouwen in Den Haag.

VvE’s en zonnepanelen

Ook voor de gemeente levert het Datalab nuttige informatie op. Op basis van die informatie kan de gemeente besluiten om subsidieregelingen en acties te starten en informatiebijeenkomsten te organiseren. Uit de gegevens blijkt bijvoorbeeld dat op gebouwen van Verenigingen van Eigenaren relatief weinig zonnepanelen liggen. Dat kan komen omdat VvE-leden niet weten hoe ze dat onderling moeten organiseren. De VvE-balie van de gemeente houdt daarom informatieve bijeenkomsten over zonnepanelen voor VvE’s.

Samen met de stad

Het Datalab is altijd in ontwikkeling. Elke keer als er nieuwe data beschikbaar komt van gebouwen waar duurzame maatregelen zijn genomen wordt dat in het systeem ingevoerd. Zo zijn er bewonersinitiatieven in Mariahoeve, Bezuidenhout en Laak die informatie verzamelen van woningen in hun wijk om zo te bepalen of ze een collectieve inkoopactie kunnen starten voor bijvoorbeeld dubbel glas, zonnepanelen, dak- of vloerisolatie of groene daken. Die informatie delen ze ook met de gemeente.

Informatie

Heeft u een vraag of een idee waarmee we het Datalab kunnen verbeteren? Stuur dan een e-mail naar datalab@denhaag.nl.