groene daken

Warme zomers en natte winters. We willen allemaal een beter klimaat. Met z’n allen dragen we ons steentje bij, daarom gaan we het dak op! De vergroening van steden zorgt onder andere voor meer leefgebied voor bijen, vlinders, insecten en vogels. Maar er zijn meer goede redenen om je dak te vergroenen! Groene daken past niet alleen bij mensen die bewust willen leven, maar ook die willen besparen op hun stookkosten, de levensduur van het dak willen verlengen, omgevingsgeluid willen verminderen of willen genieten van een groen uitzicht. Maar de belangrijkste reden is dat we er waarden aan hechten om onze aarde goed door te geven aan de volgende generatie. Zodat ook zij ervan kunnen genieten. Niet langer wachten dus, maar nu handelen! De gemeente Den Haag vindt het belangrijk dat alle woningen in de stad voorbereid zijn op de toekomst. We moeten veilig, comfortabel en gezond kunnen wonen. Daarom zijn er meerdere subsidies beschikbaar om jouw woning te verduurzamen of verbeteren.

De investering in een groen dak kan zichzelf snel terugbetalen: een groen dak werkt namelijk verkoelend, zowel voor je woning als je directe leefomgeving. Daarnaast werkt een groendak als lucht- en geluidsfilter en bevordert het biodiversiteit. En wist je dat een groen dak heel goed te combineren is met zonnepanelen of extra water-retentie maatregelen? Heb je geen plat, maar een schuin dak? Geen probleem: ook schuine daken bieden volop mogelijkheden!

Groene daken heb je in allerlei soorten en samenstellingen. We onderscheiden twee hoofdtypes:

  1. Sedum – Dit lichtgewicht type kun je vrij goed zelf aanleggen op je (schuur) dak. Het is opgebouwd uit drie basislagen, bestaande uit: waterdrainage, voedingsbodem en een met sedum begroeide plantenmat.

  2. Natuurdak – Hiervoor wordt een dikkere, zwaardere laag ‘substraat’ gebruikt en uitgebreide beplanting. Dat vraagt kennis van zaken. Een natuurdak dient in principe door een expert te worden geplaatst.

Direct naar: