Jeroen en Daniel zetten hun CV-ketel op 70 graden

Den Haag stapt over op duurzamer warmtebronnen. Dat betekent dat onze huizen straks niet meer met aardgas verwarmd worden, maar met een warmtepomp, geothermie of warmte verkregen uit water. Bewoners kunnen nu al stappen zetten om zich daarop voor te bereiden.

Vanuit die gedachte startten bewoners van de Haagse Vruchtenbuurt met Zet ‘m op 70!; een campagne om de CV-ketel op 70 graden in te stellen. Jeroen Bremmer is bewoner van de Vruchtenbuurt én een van de initiatiefnemers. Hij stond samen met enkele andere buurtbewoners aan de wieg van Warm in de Wijk – een project waarmee de Vruchtenbuurt een collectief warmtenetwerk wil aanleggen om de huizen te verwarmen.

Oude wijken

‘Met name in oude wijken zoals de Vruchtenbuurt ligt een warmtenetwerk voor de hand. Onderzoek wijst uit dat een warmtenetwerk van 70 graden waarschijnlijk de meest efficiënte en goedkope manier is om ‘ons type huizen’, matig geïsoleerde huizen in een dichtbebouwde omgeving dus, te verwarmen. Dat betekent dat er via een netwerk water met een temperatuur van ongeveer 70 graden de huizen en radiatoren instroomt, waarmee we de woningen verwarmen.’


Jeroen is een van de initiatiefnemers van het Zet ‘m op 70!-project in de Vruchtenbuurt 

Een proefproject

Behoud van comfort is natuurlijk belangrijk. En om te weten of huizen ook met die watertemperatuur lekker warm kunnen worden, zetten deze enthousiaste Vruchtenbuurters een proefproject op. Gedurende drie maanden werd getest wat het met het gevoel van comfort en met de temperatuur in hun huis deed als de CV-ketel stond ingesteld op 70 graden, in plaats van de gebruikelijke temperatuur van 80 of 85 graden.

Eenvoudig klusje

‘Het was een eenvoudig klusje om de ketel op een lagere temperatuur in te stellen,’ vertelt Jeroen. ‘Nu, twee jaar later, staat de CV bij ons thuis zelfs nog lager, op 60 graden. Dat is prima te doen’. In totaal namen 70 bewoners deel aan deze proef, en vrijwel iedereen was positief. ‘Er was één dame die het niet warm kreeg, maar die had dan ook enkel glas en geen verdere isolerende maatregelen genomen.’

De verwarming op 70 graden?!

Jeroen is met name enthousiast over het ‘handelingsperspectief’ dat bewoners hiermee krijgen: mensen willen alvast iets kunnen doen, op weg naar een aardgasvrije wijk. En dit zorgde voor die mogelijkheid. Ook leverde het veel aandacht op voor Warm in de Wijk: ‘We organiseerden bewonersbijeenkomsten om hierover in gesprek te gaan. We stonden in de krant en kwamen op de radio. En we hebben overal in de wijk grote ‘Zet ‘m op 70!’-borden opgehangen. Dat zorgde ervoor dat er over gepraat werd. En dat mensen nieuwsgierig werden. Ook dat was een doel!’ Jeroen herinnert zich dat hij werd aangesproken door een vrouw die hem verbaasd vroeg of ze dan echt de verwarming op 70 graden moest zetten, want dat was toch veel te warm.

Op reis in Scheveningen

Goed voorbeeld doet volgen: inmiddels zijn ook in stadsdeel Scheveningen, Statenkwartier en Vogelwijk Zet ‘m op 70!-projecten gestart. Daniel Kruithof is een van de drijvende krachten achter Gasvrij Scheveningen en zette van daaruit ‘Scheveningen 70’ op. ‘We moeten verduurzamen. Dat is helder’, stelt Daniel resoluut, ‘en dat kunnen we groots en meeslepend aanpakken, maar we kunnen ook klein beginnen, bij de CV-ketel. Door mensen te stimuleren om hun CV op 70 te zetten, raak je in gesprek. Dan worden mensen nieuwsgierig, krijgen ze vertrouwen en gaan ze zich verdiepen in de materie. En zo reizen we samen verder.’


Daniel zette het project Scheveningen ’70 op

Een laagdrempelige aanpak
Die ‘reis’ moet volgens Daniel worden afgestemd op de wensen, behoeften en mogelijkheden van de bewoner, want alleen dan raken bewoners gemotiveerd om mee te doen. De uitdaging van de energietransitie zit ‘m dan ook niet in de techniek, daar heeft Daniel alle vertrouwen in. Maar juist het meenemen van de belangen van bewoners is soms lastig. ‘Ziet het er goed uit, is het betaalbaar, krijg ik subsidie, is het net toegankelijk om te leveren, is het niet te veel gedoe, kan ik erop vertrouwen, is het democratisch? Het is slechts een greep uit de vragen die er leven. Vandaar dat we in Scheveningen hebben gekozen voor een laagdrempelige aanpak, waaraan iederéén kan meedoen. Het begin van de reis die energietransitie heet’, aldus Daniel.