Een groen dak voor stal de Schildershoeve

Stadsboerderij de Schildershoeve in de Schilderswijk heeft een nieuw, groen dak. Groene daken hebben veel voordelen: ze zorgen voor verkoeling op warme dagen, ze vangen regenwater op als het heel hard regent en het groen trekt vogels en insecten aan wat zorgt voor meer natuur in de stad.

De gemeente wil dat zoveel mogelijk daken in de stad groen worden. Naast de Schildershoeve, hebben nog 3 andere stadsboerderijen groene daken op de stallen. Maar er gebeurt nog veel meer op dit gebied bij andere stadsboerderijen. Volgens gemeentelijk afdelingshoofd Hans de Rijk is dit belangrijk: ‘Duurzame stadsboerderijen zijn een soort visitekaartje voor de gemeente die hun bewoners duurzamer wil hebben en zelf laat zien hoe dat kan.’

Duurzame stadsboerderijen
Er zijn al stadsboerderijen die helemaal geen aardgas gebruiken en helemaal duurzaam zijn. Dat zijn het Waaygat (Havenkade), Op den Dijk (Bovendijk), de Woelige Stal (Herman Costerstraat) en Landzigt (Aristoteleslaan). Ze gebruiken in plaats van gas inductiekookplaten en voor de verwarming warmtepompen. En vanwege de goede isolatie hebben ze het allerhoogste energielabel A. Binnenkort worden de 5 andere stadsboerderijen aangepakt en helemaal verduurzaamd. Dat zijn de Molenweide (Stuwstraat), de Reigershof (Reigersbergerweg), de Gagelhoeve (Mient), de Kakelhoeve (Puccinistraat) en Herweijerhoeve (Anna Polakweg).

Aan het denken zetten
Afdelingshoofd Hans de Rijk: ’Stadsboerderijen zijn ontmoetingsplekken in de wijk voor jong en oud. Waar de wijkbewoners iets kunnen zien en waar ze ook informatie kunnen krijgen. Als mensen iets in het écht zien, werkt dat vaak beter dan een foldertje. Het zet mensen aan het denken. Als onze bezoekers bijvoorbeeld zonnepanelen of een ledlamp zien, gaan ze daar toch over nadenken en vragen zij zich af: “Hé, wat zou dat voor mij betekenen?” En dat is nou precies de bedoeling.’

Een koele stal
De Schildershoeve heeft er met het nieuwe dak 17 m2 groen bijgekregen. En dat is niet alleen fijn voor de omwonenden, maar ook voor de dieren. Op warme dagen kunnen de schapen, koeien en geiten in het vervolg in een koele stal terecht, als zij genoeg hebben van de hitte. Het is de bedoeling dat nog dit jaar alle stadsboerderijen helemaal geen aardgas meer gebruiken en duurzaam zijn.


Het groene dak zorgt bij hitte voor een koele stal en dat is fijn voor de dieren

Meer weten? 
Met het project Duurzame Dakenjacht wil de gemeente zoveel mogelijk daken zoals deze verduurzamen. Heeft u ook goede ideeën voor een groen dak en kunt u daarbij hulp gebruiken? Neem dan contact met ons op via duurzamestad@denhaag.nl. Ook kunt u er een subsidie voor aanvragen.