Heerlijk koken op zonnestroom in Bouwlust

De Groene Doos was al snel de bijnaam van het vernieuwde Wijkcentrum Bouwlust. Het is groen van buiten, maar ook van binnen. Zonnepanelen leveren groene stroom voor (led)verlichting, inductiekoken en alle andere elektrische apparatuur.

Na Mariahoeve en Laak heeft ook Bouwlust nu een wijkcentrum met een professionele inductiekeuken. Geen gaspitten meer, maar een modern kookeiland met grote kookplaten die werken op elektriciteit. Alle apparatuur en de volledige pannenset zijn nieuw.

Mangala van Kessel en Etienne de Haas. ‘We willen een voorbeeld zijn voor de wijk door te laten zien hoe je energie kunt besparen.’

Alleen maar voordelen

Beheerder Etiënne de Haas is de motor achter de verduurzaming van het centrum. Hij werkte ooit als leermeester en vinoloog in een toprestaurant. Nu zet hij zijn kooktalenten in voor de buurt. Hij ziet eigenlijk alleen maar voordelen van inductiekoken: ‘Het werkt veel sneller. Gerechten zijn eerder klaar. Als je voor grote groepen kookt, is dat heel prettig. We maken tempo zonder te hoeven stressen. Verder ben je na afloop niet een half uur aan het poetsen om de gasspitten en het fornuis schoon te krijgen. Zo’n gladde glasplaat is veel sneller schoon. Met een natte doek eroverheen is meestal genoeg. Gemakkelijk en hygiënisch. Als je eraan gewend bent, is het heerlijk koken op inductie.’

Verbouwen en verduurzamen

Het wijkcentrum is vorig jaar grondig verbouwd om ruimte te maken voor de Bibliotheek Bouwlust en een Trefpunt van het Haags Sportkwartier. Ook het restaurant, de zalen en werkruimten zijn grondig vernieuwd. De verbouwing was een mooie aanleiding om te verduurzamen. De keuken is nu compleet van het gas af. Verder werden alle lampen vervangen door energiezuinige ledverlichting. Op het dak liggen 144 zonnepanelen. Ze wekken genoeg energie op om volledig of grotendeels in de stroomvraag van het centrum te kunnen voorzien. Wat nog wel op het duurzame verlanglijstje staat is de vervanging van de gasgestookte cv-ketels.

De tajine smaakt even goed

‘We willen een voorbeeld voor de wijk zijn door te laten zien hoe je energie kunt besparen’, zegt Etiënne. ‘Inductiekoken is voor de meeste bewoners nog een ver-van- mijn-bedshow. Maar het komt dichterbij. Als woningcorporaties hun woningen van het gas af halen, krijgen bewoners een inductiekeuken. Ze kunnen bij ons in kookgroepjes alvast ervaren hoe het werkt. We hebben een Marokkaanse vrijwilliger die van huis uit gewend is om met veel vuur te koken op gaspitten. Nu werkt hij met evenveel gemak met inductie. De tajine smaakt even goed.’

Lunch en diner voor wijkbewoners

De keuken wordt inmiddels intensief gebruikt. Op donderdagavond zijn buurtbewoners welkom in het sfeervolle restaurant. Etiënne kookt dan met een groep vrijwilligers een driegangendiner voor € 5,00. U kunt zich aanmelden voor het diner door een e-mail te sturen naar e.dehaas@wijkz.nl. Op vrijdagochtend is de keuken een leerwerkplek voor leerlingen van de Koetsveldschool. Ze werken aan hun culinaire en sociale vaardigheden en verzorgen een lunch voor iedereen die wil aanschuiven. Ook op dinsdag en woensdag is de keuken bezet door kookploegen voor en uit de buurt.

Subsidie koken op schone energie

Wilt u ook overstappen van koken op gas naar koken op elektriciteit? De gemeente stelt hiervoor in 2022 een subsidie beschikbaar voor woningeigenaren en VvE’s. De subsidie vergoedt tot 50% van de kosten, met een maximum van € 500,00.

Meer informatie over de voordelen van koken op inductie leest u op de pagina Koken op inductie – Duurzame stad Den Haag.