Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Maarten en Mirjam wonen sinds 2018 met hun twee zoontjes in de Heesterbuurt. Ze willen graag bijdragen aan een betere wereld. Een beetje voor de wereld en een beetje voor zichzelf. Daarom koken ze nu gasloos en ligt het dak vol zonnepanelen.
Maarten en Mirjam: ‘Toen we in 2018 hier kwamen wonen, wilden we het huis verbouwen en gasloos maken. De vorige bewoner had net een splinternieuwe en superzuinige cv-ketel geplaatst en we vonden het toch wel zonde om deze te vervangen. Helemaal gasloos is ons huis nu dus niet, maar we koken zonder gas en hebben zonnepanelen laten plaatsen. De 11 zonnepanelen leveren elk 275 Watt. Hiermee kunnen we onder normale omstandigheden voorzien in ons energieverbruik.’
Tijdens het boodschappen doen zagen Maarten en Mirjam een Hou van je Huis winkel van de gemeente in de Goudsbloemlaan. Ze liepen naar binnen, maakten een afspraak voor meer informatie over het verduurzamen van hun huis, en hadden al vrij snel een afspraak met een bedrijf voor een offerte van zonnepanelen. ‘Het bedrijf, Solar Engineers, is eerst bij ons komen kijken voordat ze een offerte maakten. We gingen hiermee akkoord en binnen één middag waren de zonnepanelen geplaatst. We zijn ook geholpen met de voorbereiding van de belastingaangifte, zodat we subsidie kregen en aan het eind van jaar nog belasting konden terugvragen. Super fijn!’, aldus Maarten en Mirjam.
In het begin betaalden Maarten en Mirjam een vaste, maandelijkse bijdrage aan de energierekening. Hier kregen ze aan het einde van het jaar een flink bedrage weer van terug via de belastingteruggave. ‘Per saldo kregen we zelfs meer terug dan we betaald hadden! Nu betalen we maandelijks slechts een minimaal bedrag aan energiekosten. Met het vele thuiswerken door corona verbruiken we wel meer energie, dus we denken dit jaar wel iets meer te moeten betalen aan energiekosten’ zegt Mirjam.
Vanuit de gemeente Den Haag was er destijds een interessante subsidieregeling voor aanschaf van de zonnepanelen. Daarnaast was er een interessante coöperatieve inkoopregeling via de Groene Regentes. ‘Hierdoor konden we relatief goedkoop panelen aanschaffen. De BTW hebben we via de belastingaangifte terug kunnen vragen. Het was financieel een mooi plaatje voor ons en we zijn heel blij met het resultaat!’ zegt Mirjam.