Sollude: bloemvorige zonnepanelen

Om inwoners mee te krijgen in de energietransitie en de overstap naar schone energie, is het belangrijk om die zichtbaar te maken. Dat kan heel mooi met bloemvormige zonnepanelen die met de zon meedraaien. Buurtbewoners kunnen er bijvoorbeeld hun mobiele telefoon opladen.

Gera en Fred: ‘zonnepanelen op daken en hoe die werken is bij veel mensen nu wel bekend. Met deze Ecoplants laten we zien wat er nog meer mogelijk is.’

Gera de Graaf en Fred Wiljauw deden in 2021 mee met hun project Ecoplants in Mariahoeve. Met de bloemvormige zonnepanelen wilden ze laten zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van duurzame energie. Gera: ‘Het leek ons ook mooi als er rondom de Ecoplants een soort van sociale ontmoetingsplaatsen in de wijk zouden ontstaan waar bewoners van zon en energie kunnen genieten.’ Om dezelfde redenen werd er contact gezocht met verschillende onderwijsinstellingen om te kijken op welke manier ze jongeren bij het project konden betrekken. Lees hun hele verhaal in de krant Het Haagse Hout.

Eerste twee locaties

De eerste twee zonnepanelen komen bij Basisschool Leeuwerikshoeve in Mariahoeve en Zorginstelling Bezuidenhout. Zo raken de gebruikers en bewoners van de complexen meer betrokken bij de overstap naar schone energie.

Samen met onderwijs

Onderwijsinstelling STOHA (Sterk TechniekOnderwijs Haaglanden) is betrokken bij alle ontwikkelingen in het project. Ook gaan ze in onderwijsmodules samenwerken met de leverancier van de zonnepanelen, Ecoplant.

Studenten van onderwijsinstelling STOHA zetten de 345 onderdelen van de Ecoplant in elkaar.