Parkeren in Scheveningen kan nu ónder de duinen

De parkeergarage aan de Noordboulevard heeft een groen dak gekregen dat eruit ziet als een duinlandschap. 700 parkeerplekken direct aan de boulevard én meer duinen in Scheveningen. Zo mooi kan het zijn.

Het groene dak op de parkeergarage met daaronder winkels en restaurants.

Het groene dak met daaronder winkels, restaurants en een parkeergarage.

Zelfs de spelautomaten hebben ledverlichting

Adri Bax van Hommerson Arcades is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de parkeergarage en het groene dak. ‘We zijn volop bezig met het verduurzamen van alle casino’s en ons andere vastgoed, waaronder de Palace Promenade en de Noordboulevard. Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel. Zelfs de spelautomaten hebben ledverlichting. Hommerson is een vierde generatie familiebedrijf. De hele familie is hier opgegroeid en wil het beste voor Scheveningen.’

Opknappen en moderniseren

Adri vertelt dat het een uitdrukkelijke wens van de gemeente was om de Palace Promenade mee te nemen bij het opknappen en moderniseren van de Noordboulevard. Samen met de gemeente, bewoners en ondernemers vormen we een klankbordgroep. Met elkaar spreken we over de ontwikkelingen van de omgeving, ze denken mee en zijn dan volledig op de hoogte van de ontwerpen en de bouw.

Bewoners blij met nieuw uitzicht

Op de parkeergarage ligt 7.000 vierkante meter aan groen dak en bijna 400 zonnepanelen. De aanleg heeft meer dan een miljoen gekost. Adri: ‘We hebben ook subsidie van de gemeente gekregen, maar daarmee red je het niet. Het vraagt dus om een grote investering van de pandeigenaar zelf. Het nieuwe dak loopt schuin mee in de vorm van de duinen, dat maakt het zo kostbaar. De bewoners van de Oranjeflat hebben uitzicht op het groene dak. Ze zijn heel blij met het nieuwe natuurlijke aanzicht. Zelf ben ik ook trots op het resultaat.’

Subsidie voor een groen dak

Wilt u ook een groen dak op uw pand, garage of schuur? De gemeente heeft een aantrekkelijke subsidieregeling. De subsidie kan alleen aangevraagd worden in wijken waar veel sprake is van wateroverlast. Het gaat om 10 Haagse wijken – Scheveningen hoort hier ook bij. Bekijk de voorwaarden.

De bewoners in de flats kijken uit over het groene dak.

De bewoners in de flats kijken uit over het groene dak.

Een groener Scheveningen

Bureau voor Stedenbouw en Architectuur Wim de Bruijn ontwierp in opdracht van Hommerson de parkeergarage met winkel- en horeca-units voor de Noordboulevard. ‘Belangrijk doel was het terugbrengen van het groen in Scheveningen. Het project ligt naast een Natura 2000-gebied en moest daar optisch op aansluiten’, legt Wim de Bruijn uit.

Alles op het dak is groen

De keuze voor een groen dak is niet alleen uit esthetisch oogpunt gemaakt, vervolgt De Bruijn. Ook duurzaamheid en ecologische voordelen waren belangrijk. Op het dak kunnen vogels nestelen en bij hevige regenval houdt het dak vocht vast zodat het rioolsysteem niet overbelast wordt. Op het dak zijn zonnepanelen zo geplaatst dat ze van bovenaf als een soort meertjes in het duin liggen. De kleur van de blauwe panelen en de begroeiing er omheen zorgen ervoor dat een natuurlijk beeld ontstaat. Alles op het dak is groen, ook de installaties en frames van de zonnepanelen zijn in groen uitgevoerd. Op het dak lopen ook enkele grindpaden. Dit zijn ontsnappingsroutes die vanuit de parkeergarage door middel van luiken te bereiken zijn.

Waterdicht en duurzaam

Een groen dak van deze omvang en met deze beplanting vraagt om een stevige basis, zegt Dennis Geloudemans, directeur van Dakvisie, dat gespecialiseerd is in waterdichte dakbedekking. ‘Er is veel duingras aangebracht, dat op sommige plaatsen wel 50 centimeter hoog is. Om ervoor te zorgen dat dit dak tegen een stootje kan en waterdicht is heeft het een speciale behandeling gekregen. Mocht er een beschadiging optreden, dan zal deze afwerking voorkomen dat eventueel vocht zich onder de onderste laag over het hele dak verspreidt.

Er kunnen nu 700 auto’s direct aan de boulevard parkeren. En 4.000 vierkante meter winkels en horeca hebben de boulevard verlevendigd en een nieuwe bestemming gegeven. Tegelijkertijd is het duinlandschap uitgebreid en is het groen terug in Scheveningen.’ Een parkeergarage verstopt onder een duinlandschap: zo mooi kan het zijn.

Bron: Architectenweb

Ook interessant