Het dak van de maand september

2021 was het Jaar van het Dak in Den Haag. In een jaar tijd willen we zoveel mogelijk Haagse daken verduurzamen door middel van zonnepanelen of beplanting. Elke maand zetten we een bijzonder dak in het zonnetje met de ‘gouden dakpan’. In de maand september 2021 gaat de gouden dakpan naar: Maarten Sakkers, projectleider van de daktuin van Binck Eiland.

Gouden dakpan september

Maarten Sakkers, projectleider van de daktuin van Binck Eiland

Een daktuin voor jong en oud

Het dak van de maand september ligt op Binck Eiland. Dit is een nieuw woongebied in de Binckhorst, waar vroeger drukkerij SDU was  gevestigd. Op het dak van de ondergrondse parkeergarage is voor de bewoners een grote groene binnentuin aangelegd. De aangrenzende woningen hebben een eigen tuin, maar in het gemeenschappelijke deel in het midden kunnen kinderen vrij spelen.

Langste tuinbank

Op het dak zijn kruiden, hagen en bomen geplant. Daarbij is de keus gevallen op soorten die bestand zijn tegen extremere weersomstandigheden. Voor de bewoners met groene vingers is een moestuin aangelegd. Uitgebreid bijkletsen met de buren kan op een houten bank van maar liefst 130 meter, de langste tuinbank van Den Haag! Op de daken van de woningen lagen al zonnepanelen. Elke privĂ©tuin heeft nu ook een ‘regenschutting’ gekregen die water opvangt. Dat kan weer gebruikt worden voor het sproeien van de plantjes.

Samen genieten

Maarten: ‘Aan alles is gedacht: duurzaamheid, privacy en genieten. We zien dat jong en oud gebruik maakt van de tuin, dus we zijn heel tevreden met het resultaat. Maarten werkt bij Local, de projectontwikkelaar die samen met BPD en Vorm Ontwikkeling Binck Eiland heeft gerealiseerd.

Binck Eiland

Binck Eiland