Haagse wijken worden energiewijken
Hoe kunnen we in de wijk energie besparen en gas vervangen door schone energie? In Mariahoeve werken actieve bewoners, ondernemers, VvE’s, woningcorporaties en de gemeente Den Haag samen aan een wijkenergieplan.
De Binckhorst is populair vanwege zijn gunstige ligging en industriële karakter. De komende jaren krijgt het gebied er 5.000 woningen bij. Een mooie aangelegenheid om de mogelijkheden van schone energie te onderzoeken.
Van welke schone energiebronnen kan hét economisch hart van Den Haag gebruik gaan maken? Na diverse bewonersbijeenkomsten gaat de gemeente dit jaar verder in gesprek met alle betrokkenen over de verschillende mogelijkheden.
De gasleidingen in Zuidwest zijn al 40 jaar oud. Tijd voor vervanging en over te stappen op schone energie. Gestart wordt met Bouwlust Vrederust, daarna volgen Moerwijk en Morgenstond.
Een sterke, mooie en groene aardgasvrije wijk: dat is wat het buurtteam Energierijk Molenwijk/Puntpark voor ogen heeft met hun Molenwijk. Zij grijpen de energietransitie aan om de woon- en leefsituatie in de wijk te verbeteren.
Het buurtteam Energierijk Moerwijk organiseert buurtbijeenkomsten en workshops. Het team maakt inzichtelijk welke warmtebronnen het meest geschikt zijn ter vervanging van gas en werkt samen met andere partijen uit de buurt aan een Wijkenergieplan.
In 2015 startte een groepje bewoners het bewonersinitiatief met als doel hun buurt aardgasvrij te maken. Inmiddels zijn ruim 700 bewoners betrokken en is er een Coöperatie Duurzame Vruchtenbuurt met ruim 250 leden. Volgend jaar leveren zij een wijkenergieplan op.
Sinds 2011 is in het Statenkwartier de vereniging Buurtenergie Statenkwartier actief. Bewoners informeren elkaar over het verduurzamen van hun eigen woning en zijn betrokken bij de keuze van een nieuwe warmtebron. Een concept energieplan is in de loop van 2020 klaar.
Bewoners rond het Koningsplein en Regentesseplein zijn verenigd in Kopgroep 2030. Zij informeren de buurt over schone energie en organiseren verschillende activiteiten. Het streven is om volgend jaar een wijkenergieplan te hebben.
Dankzij de vereniging Vogelwijk Energie(k) konden een groot aantal huishoudens duurzame stroom gebruiken die door de afgeschreven Windmolen ‘Duinvogel’ werd opgewekt. En er zijn allerlei andere initiatieven in de wijk.
Een groep actieve bewoners is verenigd in de stichting Hernieuwbare Warmte Ypenburg. Zij streven naar een verduurzaming van het bestaande warmtenet.
Al zo’n 50 inwoners hebben zich verenigd in het wijkinitiatief Duursaam Benoordenhout en vanuit allerlei werkgroepen helpen zij elkaar en andere inwoners om energie op te wekken en te besparen. De wijk is al heel ver met het opstellen van een Wijkenergieplan.
In heel Den Haag zijn bewoners en ondernemers bezig met het verduurzamen van huizen, (bedrijfs)panden en straten. Het aantal ideeën en initiatieven voor bijvoorbeeld schone energie in huis, de straat en de wijk neemt steeds verder toe.
Warmtenetten zijn netwerken van leidingen onder de grond waardoor warm water stroomt. Dat warme water komt van een warmtebron in de buurt en kan worden gebruikt om huizen te verwarmen.