Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Een Vereniging van Eigenaren verduurzamen? Het lijkt ingewikkeld en duur, maar gelukkig kan je hiervoor een vve-lening bij het Haagse Duurzaamheidsfonds aanvragen. Hans is bestuurder van vve Arabislaan 84-94 met zes woningen. Hij vertelt hoe zij het aanpakten én geeft een paar gouden tips voor andere VvE’s die willen verduurzamen (onderaan).
Het is in het najaar van 2018 wanneer Hans en zijn medebewoners het idee krijgen om als Vereniging van Eigenaars (vve) te verduurzamen. Om goed geïnformeerd te zijn gaat Rob, een medebewoner, naar een voorlichtingsavond van de gemeente. Rob: ‘De informatieavond ging over het duurzaamheidsfonds. Vanuit dit fonds kun je een lening aanvragen als je als vve wilt renoveren en verduurzamen.’
Hans: ‘Die regeling was voor onze vve erg aantrekkelijk, omdat wij al van plan waren om dubbele beglazing te nemen. Voorwaarde voor de vve-lening was onder andere dat je 50% van de lening besteedt aan verduurzamingsmaatregelen. Via het fonds konden wij sneller de duurzame maatregelen doorvoeren. Nu hoeven we niet jaren te sparen, maar kunnen we de maatregelen vanuit de lening betalen. Heel gunstig!’
En dus gingen Rob en Hans na de informatieavond aan de slag met het aanvragen van de vve-lening. Dit deden zij via de website van het Duurzaamheidsfonds vve’s Den Haag. Het aanvragen van de lening was nog niet zo makkelijk. Hans, Rob en de medebewoners woonden in een zogenaamde vva. Dit is een vve die niet bij akte is opgericht. Om aan de voorwaarden van de lening te voldoen, moest de vva op papier omgezet worden naar een vve. Een notaris kwam erbij en een aantal maanden later was dit rond, vve Arabislaan was geboren. Aan alle voorwaarden voor de subsidie was inmiddels voldaan en vve Arabislaan kreeg goedkeuring om de lening aan te vragen.
Hans: ‘Voordat we de lening aan konden vragen, moesten we een sluitende begroting bij de bank neerleggen. Voor het financiële plaatje en welke duurzame maatregelen we wanneer kunnen uitvoeren, hebben we een plan laten maken.
In het plan staat ook welk onderhoud je de komende jaren aan de woningen kunt uitvoeren en wat dat kost. Op basis hiervan hebben we gekeken welke werkzaamheden we als eerste wilden aanpakken. We zijn gestart met het repareren van de gevel en het schilderen van de buitenkant van de woningen. Ook hebben we dubbel glas laten plaatsen en zijn de rioleringsbuizen gerenoveerd. Op dit moment, in maart, worden de kozijnen vervangen en is men bezig met het relinen (renoveren) van de standleidingen (afvoerbuizen voor al het huishoudelijk afvalwater). ’
Nu anderhalf jaar na de informatieavond zijn de eerste duurzaamheidsmaatregelen uitgevoerd. Halverwege maart zijn de kozijnen vervangen en de standleidingen gerelined. ‘We zijn als vve Arabislaan bijna een jaar bezig geweest met de notaris, de bank, een vve-adviseur van de gemeente, de aanvragen bij het Duurzaamheidsfonds en nu het uitvoeren van de werkzaamheden. En het resultaat mag er zijn! Het is een investering in het pand die daarnaast energiebesparing oplevert’, aldus Hans.
Tips van vve Arabislaan
Het duurzaamheidsfonds is een VvE-lening voor kleine VvE’s die graag op korte termijn hun gebouw willen onderhouden en verduurzamen.