Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Vereniging van Eigenaren (vve) Willem Witsenplein 6 legde in korte tijd een groen dak aan en plaatste 246 zonnepanelen. Belangrijkste voordeel: lagere service- en energiekosten.
Het appartementengebouw is een monumentaal pand uit 1932. Het is bijna negentig jaar geleden gebouwd voor de Octrooiraad, die er jarenlang zat. Tussen 2018 en 2022 is het pand omgebouwd naar 57 koopappartementen.
Op het dak liggen 246 zonnepanelen. Die wekken jaarlijks zo’n 80.000 kilowattuur (kWh) stroom op. Dat is evenveel als het gemiddelde stroomverbruik van 32 huishoudens, op jaarbasis. Het grootste deel van deze stroom gaat naar de liften van het appartementengebouw, de installaties en de trap- en gangverlichting. Schijnt de zon volop en blijft er duurzame stroom over, dan gaat die naar het groeiende aantal elektrische auto’s van de bewoners.
De panelen zorgen vanaf dag één voor lagere gemeenschappelijke kosten voor alle bewoners. Bovendien levert de koppeling van zonnepanelen en elektrische auto’s de vve extra inkomsten op. Want de Vereniging van Eigenaren (vve) gebruikt hierdoor de opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf.
De constructeur die de vve in 2022 inhuurde, twijfelde of het dak sterk genoeg was voor zonnepanelen. Maar de bewoners dachten hier anders over. Vve-lid Peter Gijzel: ‘We hebben de constructeur en de leverancier van de zonnepanelen bij elkaar gezet. Toen hebben ze samen een oplossing bedacht.’ Door de panelen haaks op de dakplaten van de bovenste verdieping te plaatsen, krijgt het dak voldoende draagkracht.
‘De zonnepanelen, laadpunten, pompen, liften en gang- en trapverlichting zitten allemaal op één netaansluiting’, vertelt Gijzel. De appartementen zelf hebben een andere stroomaansluiting. De vve gebruikt de elektriciteit van de zonnepanelen dus alleen voor de gemeenschappelijke ruimtes en de laadpunten van de auto’s.
‘Vrijwilligers van Duursaam Benoordenhout hebben ons geholpen met de vergunning en subsidies’, vertelt collega-VvE-lid Thomas Notermans. Het appartementengebouw is een monument en ligt in het Benoordenhout, een sfeervolle jaren dertig wijk met beschermd stadsgezicht. Daarom was een vergunning voor het plaatsen van zonnepanelen nodig.
De vve vroeg de ISDE-subsidie aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal ontvangt de vve van het Rijk zo’n 12.000 euro subsidie. Dat is ongeveer 15% van de totale investering van een kleine 100.000 euro.
Van de gemeente en het waterschap krijgt de vve subsidie voor de aanleg van een groen dak, dat op een lagergelegen verdieping is aangelegd. In het totaal is zo’n 4.000 euro toegezegd. Dit is bijna de helft van de totale investering van een kleine 9.000 euro.
De bewoners van het appartementengebouw Willem Witsen wisten elkaar snel te vinden. Andere vve’s hebben hier meestal meer tijd voor nodig. Cor van Dijk, vve-adviseur van de gemeente, vertelt: ‘Vve’s weten vaak niet goed hoe te beginnen. Bijvoorbeeld omdat niet duidelijk is wat de mogelijkheden en voordelen zijn. De gemeente kan hen hierbij helpen.’ Een informatiebijeenkomst is meestal een goede start. De vve kan daarvoor ook een adviseur van de gemeente uitnodigen om alles uit te leggen.
Daarnaast helpt de gemeente vve’s met subsidieaanvragen. Of met de aanvraag van een geldlening met een lage rente. Van Dijk: ‘De gemeente helpt vve’s bijvoorbeeld om via het Warmtefonds een lening af te sluiten. Hierbij geeft de gemeente een korting van 0,5% op de geldende rente.’
Steeds meer inwoners en ondernemers in Den Haag zijn groen bezig. Doe ook mee!