Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
De eigenaren van de statige villa aan de Alexanderstraat in het Willemspark hebben grote plannen. Binnen een paar jaar willen ze het monumentale kantoorpand van het gas af hebben, met het liefst energielabel A. Dit gebeurt in drie stappen: eerst onderzoek doen, dan met experts praten en daarna op bezoek bij monumentenzorg.
Verduurzamen begint met het goed leren kennen van het gebouw. Aad en Dick adviseren hiervoor de oude bouwtekeningen te gebruiken en de bestaande situatie helemaal uit te tekenen. Het is verstandig om op tijd te beginnen met grondig onderzoek en de tijd te nemen om keuzes te maken.
Dick: ‘Hoe sluiten de kozijnen aan op de gevel? Hoe zorgen we voor voldoende ventilatie tussen de balken van het dak? Tijdens de voorbereiding hebben we alle belangrijke punten onderzocht en tot in detail uitgewerkt.’
Vraag experts om naar de plannen te kijken. Aad en Dick namen bijvoorbeeld een restauratiearchitect en een bouwhistoricus in de arm. Het Restauratiefonds heeft een Specialistenwijzer met adressen van bedrijven die gespecialiseerd zijn in onderhoud, restauratie en verduurzaming van monumenten.
Voor het verduurzamen van een monument is meestal een omgevingsvergunning nodig. Neem vóór de aanvraag van een vergunning contact op met de afdeling Monumentenzorg van de gemeente. Tijdens een gratis adviesgesprek bereidt u de vergunningaanvraag samen voor. De adviseurs geven tips en informatie over subsidies.
Voordat de villa aan de Alexanderstraat van het gas af kan, moet er veel gebeuren. Het pand heeft straks vacuümglas, dak- en gevelisolatie, zonnepanelen, een ventilatiesysteem met warmte-terugwinning en een warmtepomp. Lees het hele verhaal op de website van De Groene Menukaart.
Ga voor meer informatie naar: