Drukte op het stroomnet: dit kunt u doen

Het wordt steeds drukker op het elektriciteitsnet. Ook in Den Haag. Lees op deze pagina wat de netbeheerder doet om overbelasting van het net te voorkomen, en wat u zelf kunt doen. 

We gebruiken steeds meer elektriciteit. De vraag naar elektriciteit is zo groot dat er onvoldoende ruimte op het elektriciteitsnet is om alle stroom te vervoeren. Vergelijk het met files op de weg, maar dan op het stroomnet. Dit noemen we netcongestie.

De Electriciteitsfabriek, Weimarstraat, Suezkade, Conradkade

De Elektriciteitsfabriek aan de Suezkade.

Huishoudens

Netcongestie zorgt vooral voor problemen op het hoogspanningsnet, waar grote stroomverbruikers op zijn aangesloten. Huishoudens en kleine bedrijven zijn aangesloten op het laagspanningsnet. Daar heeft netcongestie nog geen gevolgen.

Kleine stroomverbruikers kunnen dus nog steeds een zwaardere elektriciteitsaansluiting krijgen als dat nodig is voor verduurzaming. Bijvoorbeeld voor een warmtepomp, zonnepanelen of een inductiekookplaat. Wel zijn er wat vaker problemen met de netspanning. En soms moet u bij Stedin langer dan gebruikelijk wachten op een zwaardere aansluiting.

Dit doet Stedin

Stedin gaat het laagspanningsnet in Den Haag, buurt voor buurt, versterken. Dat is een enorme klus die ook zal zorgen voor overlast. Straten moeten open om zwaardere kabels te leggen en er komen veel nieuwe elektriciteitshuisjes bij. Stedin zal bewoners hier goed over informeren. Lees verder op de website van Stedin.

Dit kunt u doen

Het stroomverbruik neemt toe omdat het aantal inwoners, bedrijven en woningen in Nederland groeit. Maar ook omdat we steeds vaker elektrisch rijden, verwarmen en koken. Dat fossiele brandstoffen plaatsmaken voor duurzame elektriciteit is goed nieuws voor het klimaat. De overheid en de netbeheerders doen er alles aan om te zorgen dat dit door kan blijven gaan. U kunt zelf ook meehelpen om problemen te voorkomen.

Bespaar energie

Energie besparen is altijd een goed idee. De energie die u niet gebruikt, hoeft niet vervoerd te worden over het stroomnet. En een lager verbruik merkt u meteen in uw portemonnee. Kijk waar u nog slimmer met uw stroomverbruik om kunt gaan. Ga voor tips naar de website Zet ook de knop om van de rijksoverheid.

Vermijd de spits

Verbruik zo min mogelijk stroom tussen 16.00 uur en 21.00 uur. Zet uw (vaat)wasmachine en andere apparaten op andere momenten aan. Laad uw elektrische auto bijvoorbeeld ’s nachts op, of als de zon schijnt. De zonnepanelen in de wijk wekken dan veel stroom op. Laadpalen en andere ‘slimme’ apparaten kunt u zo instellen dat ze hun verbruik afstemmen op de ruimte op het stroomnet.

Bekijk op de eKlok van Stedin of het druk is op het stroomnet en wat een goed moment is om elektriciteit te gebruiken.

Zonnepanelen

Neem niet meer zonnepanelen dan u voor eigen gebruik nodig heeft. Richt de zonnepanelen naar het oosten en/of het westen. De panelen leveren dan de meeste stroom op in de ochtend en avond. Dit zijn de momenten waarop mensen vaak thuis zijn. U gebruikt de stroom die u opwekt dan meteen zelf.

Laad uw fiets en auto op als de zon schijnt, en zet dan ook de wasmachine en de vaatwasser aan. De zonnestroom die u niet meteen zelf gebruikt, levert u terug via het stroomnet in uw straat. In buurten met veel zonnepanelen kan de spanning in het stroomnet te hoog worden. Omvormers zetten het terugleveren dan automatisch uit, om schade aan stroomkabels te voorkomen.

Thuisbatterij

Huishoudens gebruiken zelf ongeveer 30 procent van de stroom die zonnepanelen opwekken. Door de energie op te slaan in een batterij stijgt dat naar ongeveer 60 procent. Thuisbatterijen (en buurtbatterijen) zijn nog erg duur. U verdient de aanschafprijs niet terug. Er zijn natuurlijk ook andere redenen om een thuisbatterij te kopen. Bijvoorbeeld omdat u meer zelfvoorzienend wilt zijn.

Er zijn organisaties die aanbieden om uw stroom tijdens piekmomenten op de energiemarkt te verhandelen. Zo zou u de aanschafprijs wel terug kunnen verdienen, maar het verergert juist de problemen op het drukke stroomnet.

Voorkom wachttijd

Een warmtepomp, een inductiekookplaat, een laadpaal aan huis. Als u meer elektrische apparaten gaat gebruiken, is vaak een extra groep in de meterkast nodig. Een erkende installateur kan dat voor u doen. Soms is een zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig. Het kan zijn dat er op uw adres langere wachttijden zijn. Houd daar rekening mee bij de aankoop van elektrische apparatuur en vraag tijdig een zwaardere aansluiting aan bij Stedin.

Binnenkort heeft de website van Stedin een stroomchecker. Daarmee kunt u zien of er in uw postcodegebied langere wachttijden zijn.

1-Fase-aansluiting

Inductiekoken en een elektrische auto opladen kan ook met een 1-fase-aansluiting. U heeft dan geen zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig en ook geen extra groep in de meterkast. Het vermogen is dan wel een stuk lager. Tijdens het koken kunt u niet alle kookzones in uw kookplaat tegelijk op de hoogste stand zetten. En het opladen van de auto gaat langzamer. Nieuwere huizen hebben vaak een 3-fasen-aansluiting.

Spanningsproblemen

Bij spanningsproblemen is de stroom die uit het stopcontact komt te laag (minder dan 207 volt) of te hoog (meer dan 253 volt). Dit is te merken aan knipperende lampen en zonnepanelen die geen stroom meer terugleveren. De omvormers van zonnepanelen zijn zo ingesteld dat ze bij een te hoge netspanning de teruglevering uitschakelen. Dit komt heel weinig voor in Den Haag. Ga voor meer informatie of het melden van spanningsproblemen naar Spanningsproblemen | Stedin.