Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
In grote delen van Den Haag is stadsverwarming de beste manier om woningen duurzaam te verwarmen. Maar behalve duurzaam moet de warmte ook betaalbaar zijn. Een publiek warmtebedrijf biedt de stad hiervoor de beste kansen.
In de dichtbebouwde delen van Den Haag zijn warmtenetten de beste oplossing voor verwarmen zonder aardgas. Dat komt omdat in de woningen meestal geen ruimte is voor een elektrische warmtepomp. Warmtepompen hebben bovendien veel elektriciteit nodig, en dat kan het overvolle stroomnet niet aan.
De gemeente bereidt zich momenteel voor op de aanleg van nieuwe warmtenetten. Veel grote energiebedrijven zijn daar juist mee gestopt. Dat heeft alles te maken met de Wet collectieve warmte, die in 2025 of 2026 wordt ingevoerd. Hier staat in dat publieke warmtebedrijven de aanleg van warmtenetten en de levering van warmte moeten regelen. Nu doen private bedrijven dat.
Grote energiebedrijven zoals Eneco en Vattenfall hebben de aanleg van nieuwe warmtenetten nu stilgelegd. Dat komt omdat het nog niet duidelijk is hoe het eigendom van warmtenetten precies geregeld wordt. Daardoor weten bedrijven niet of ze hun investering terug kunnen verdienen. Daar komt bij dat de aanleg steeds duurder wordt, omdat de kosten van arbeid en materiaal erg stijgen.
Wat is een publiek warmtebedrijf?
In een publiek warmtebedrijf heeft een overheidsorganisatie, zoals de gemeente, de meerderheid van de aandelen. Door mede-eigenaar te zijn heeft de gemeente invloed op de kosten en opbrengsten. Ook kan de gemeente zo beter bepalen uit welke bron de warmte voor het warmtenet komt en voorrang geven aan lokale duurzame bronnen.
Een publiek warmtebedrijf biedt veel voordelen. Een publiek bedrijf kan goedkoper geld lenen, omdat de overheid garant staat. Het kan beter laten zien hoe de kosten ontstaan en waar het geld naartoe gaat. En het heeft niet het doel om winst te maken, maar om warmte te leveren tegen zo laag mogelijke kosten. Dit maakt stadsverwarming haalbaar én betaalbaar.
De gemeente bereidt momenteel de aanleg van warmtenetten voor onder de nieuwe wetgeving. Allereerst door een publiek warmtebedrijf op te richten en gebieden voor warmtenetten aan te wijzen. Een warmtenet aanleggen is duur. Om de aansluitkosten per woning laag te houden, is het belangrijk om in een gebied snel een groot aantal woningen aan te sluiten. De gemeente bepaalt de kavelgebieden. In zo’n gebied mogen alleen warmtebedrijven werken die een vergunning van de gemeente hebben.
In de gebieden waar warmtenetten komen zijn woningen vaak eigendom van woningcorporaties. Samen met de corporaties kijkt de gemeente hoe de woningen de overstap kunnen maken naar schone energie. In wijken waar nog geen duurzame warmtebron voorhanden is, kan bijvoorbeeld een tijdelijke, niet-duurzame bron een oplossing zijn. De woningen kunnen bij een renovatie dan wel alvast worden aangesloten op een warmtenet, alleen de duurzame warmte volgt later.
De gemeente onderzoekt ook hoe zij het gebruik van geothermie kan stimuleren. Al duizenden woningen in Den Haag die op stadsverwarming zijn aangesloten, worden met aardwarmte verwarmd.
Op verschillende plekken in Den Haag werken bewonersgroepen gezamenlijk aan oplossingen om hun woningen aardgasvrij te verwarmen. Zij kunnen daarbij rekenen op ondersteuning van de gemeente. In wijken waar geen warmtenet komt, helpt de gemeente bewoners ook bij de overstap naar schone energie. Bijvoorbeeld met subsidies, inkoopacties en advies.
Heeft u vragen over dit onderwerp? Stuur dan een e-mail naar: duurzamestad@denhaag.nl.