Den Haag gaat over op schone energie. In het Stedelijk Energieplan staat welke vormen van schone energie er voor de stad geschikt zijn en in welke wijken we beginnen met de overgang op een schone energiebron.
Het Stedelijk Energieplan geeft een overzicht van alle bronnen en warmtenetten in de stad, en de uitgangspunten en randvoorwaarden voor de uitvoering. Het geeft geen kant-en-klare oplossingen. Het is de start van een proces waarin alle partners in de stad intensief samenwerken en zo nodig worden bijgestuurd.
Den Haag kiest in het Stedelijk Energieplan voor lokale bronnen en bestaande technieken. Dat zijn elektriciteit, geothermie, aquathermie en restwarmte. Lokale bronnen leveren met voorrang aan Haagse warmteklanten. Nieuwe technieken worden eerst doorontwikkeld, voordat ze kunnen worden toegepast. Het streven is de komende jaren 25.000 tot 30.000 bestaande woningen van duurzame energie te voorzien of ze hierop voorbereiden.
De gemeente werkt samen met alle bewoners, ondernemers en bewonersinitiatieven aan een klimaatneutrale stad. In het concept van de Transitievisie Warmte staat welke energiebronnen het meest geschikt zijn voor elke wijk en in welk tempo deze wijken overgaan op schone energie.
Den Haag kent veel bewoners die alleen of samen met buren of wijkbewoners aan de slag zijn gegaan met energiebesparing of zelfs al zijn overgegaan op schone energie. Ook zijn er in Den Haag veel natuurlijke energiebronnen. Zo wordt er hard gewerkt aan de eerste geothermiecentrale aan de Leyweg en worden er nog eens drie nieuwe locaties onderzocht.
De gemeente is met bewoners, bedrijven en andere partners in de stad in gesprek gegaan over het energieplan. Op basis van deze gesprekken is het Stedelijke Energieplan aangescherpt en definitief gemaakt. Het plan is aan de gemeenteraad aangeboden en vastgesteld.
In de Transitievisie Warmte beschrijven we voor elke buurt in Den Haag wat goede technieken zijn voor verwarmen met schone energie. Ook leest u in dit document welke buurten waarschijnlijk al vóór 2030 een schone warmtevoorziening hebben en welke buurten hier na 2030 op overgaan. De komende jaren wordt een groot deel van onze huizen en gebouwen aangepast aan deze verandering. De ontwikkelingen staan natuurlijk niet stil. Er komen ook steeds nieuwe technieken bij. Daarom zullen de plannen om de paar jaar worden bijgesteld.
In het Klimaatakkoord van Parijs is afgesproken dat gemeenten aan de slag gaan met de energietransitie. Maar energie en klimaat houden niet op bij onze gemeentegrens. Daarom stelt iedere regio een eigen Regionale Energiestrategie (RES) op. Gemeente Den Haag werkt hierin samen met 22 omliggende gemeenten, provincie Zuid-Holland en 4 waterschappen. Samen onderzoeken we de mogelijkheden om elektriciteit, warmtevraag en brandstoffen te verduurzamen. Het streven is een betaalbare, betrouwbare, schone en veilige energievoorziening voor iedereen.
Inmiddels heeft onze regio een eerste versie van de Regionale Energiestrategie opgesteld: de RES 1.0. Op 1 juli 2021 is de RES 1.0 aangeboden aan het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Het PBL en het Nationaal Programma RES bestuderen nu alle regionale energiestrategieën om tot een totaalbeeld te komen.