Stappenplan Isoleren Bedrijfspand

Uw bedrijfspand isoleren heeft veel voordelen. Maar waar te beginnen? Volg deze 3 stappen en investeer in een groene, duurzame toekomst.

Isoleren verplicht?

Kantoorpanden moeten sinds januari 2023 minstens energielabel C hebben. Dit betekent dat het pand efficiënt met energie moet omgaan. Zonder goede isolatie is dit niet mogelijk. Meer informatie vindt u op de website van de RVO.

Voor bedrijfspanden is er nog geen verplichting, maar ook hier worden de eisen steeds hoger. Nog een reden om nu te investeren in isoleren: tot en met 31 december 2025 kunt u bij de gemeente Den Haag een subsidie aanvragen en tot wel 13.000 euro terugkrijgen op uw investering.

Investering

De kosten van isoleren zijn afhankelijk van de te isoleren oppervlakte, de leeftijd van het pand en het energieverbruik. U kunt de kosten helemaal terugverdienen door de besparing op uw energiekosten. De terugverdientijd is tussen de 5 en 10 jaar, afhankelijk van de genomen maatregelen en het gekozen isolatiemateriaal.

Stap 1. Hoe goed is uw pand geïsoleerd?

Weet u niet precies wat er al in uw dak, buitenmuur, vloer en ramen aan isolatie aanwezig is? Doe dan eerst de isolatie-zelfscan van Milieu Centraal. De scan is gericht op woningen, maar kan ook gebruikt worden voor bedrijfspanden.

Isolatiemogelijkheden

Om het energieverlies van een bedrijfspand te verkleinen, zijn er verschillende mogelijkheden. U kunt kiezen voor het isoleren van de vloer of het dak, maar ook de gevel en de ramen. Het hangt van de situatie af welk type isolatie het meest geschikt is.

Over het algemeen is het beste om te starten met vloer- en glasisolatie. Dat is redelijk snel uit te voeren. Vervolgens kunt u naar de mogelijkheden voor dak- en gevelisolatie kijken. Heeft u al onderhoud van het pand op de planning staan, neem isolatie daar dan gelijk in mee.

  • Omdat warmte naar boven trekt, is goede dakisolatie heel belangrijk. Zonder isolatie verliest een gebouw 30 procent van de warmte via het dak. U kunt dus veel energie besparen door het dak te isoleren. Doorgaans is de investering binnen 5 tot 8 jaar terugverdiend. Dakisolatie kan zowel bij platte als schuine daken, en zowel van binnenuit als aan de buitenkant.

  • Een spouwmuur bestaat uit een buitenmuur en een binnenmuur. In de ruimte daartussen kan isolatiemateriaal worden aangebracht. Bij panden van na 1980 is dit al gebeurd, maar vaak is dit verzakt. Oudere panden hebben meestal nog geen isolatie in de spouw. Het (opnieuw) isoleren van een spouwmuur is vrij eenvoudig en betaalbaar. De terugverdientijd is gemiddeld 5 jaar.

  • De vloer van een bedrijfspand kan aan de onderkant geïsoleerd worden. Daarmee bespaart u 10 procent in energiekosten en heeft u minder last van vocht en koude voeten. Vloerisolatie verdient zich gemiddeld binnen 5 tot 10 jaar terug.

  • Veel kantoren zijn tegenwoordig uitgerust met standaard dubbelglas. Door dit te laten vervangen door HR++-glas, kunt u 10 tot 15 procent aan energie besparen. In de meeste gevallen kan HR++ glas in bestaande kozijnen geplaatst worden.

    Bent u ook toe aan nieuwe kozijnen? Dan is het slim om te investeren in driedubbel HR+++-glas, waardoor u nog meer energie bespaart. Ook deze investeringen verdienen zich gemiddeld in 5 tot 10 jaar terug. Gaat het om een monumentaal pand? Dan is het superdunne vacuümglas een oplossing.

Stap 2. Vraag advies

Heeft u technische vragen over het isoleren van uw bedrijfspand? Bijvoorbeeld over hoe en met wat voor soort materialen u het beste kunt isoleren? Raadpleeg de instructiebladen van de subsidieregeling isolatie bedrijfspanden of neem contact op met de afdeling Bouwecologie via bouwecologie@denhaag.nl.

Energiescan

Bent u een Haagse winkelier of horecaondernemer? Vraag dan een gratis energiescan aan. Een onafhankelijke adviseur komt bij u langs en beoordeelt welke energiebesparende maatregelen u binnen vijf jaar terugverdient. Lees meer op de pagina Energie besparen.

Adviesgesprek en duurzaamheidsadvies

Veel isolatiebedrijven bieden een gratis adviesgesprek aan en kunnen direct een offerte opmaken. Vraag ook uw zakelijke bank of zij financieel kunnen helpen en een duurzaamheidsadvies kunnen bieden.

Monument of beschermd stadsgezicht

Is uw bedrijfsgebouw een rijksmonument? Of ligt het in een beschermd stadsgezicht? Controleer eerst of u een vergunning moet aanvragen. Dit checkt u bij het landelijk Omgevingsloket.

Stap 3. Aan de slag met isoleren

Als u eenmaal een plan heeft voor isolatie, vraag dan een offerte aan bij een isolatie-expert. Check vervolgens of u in aanmerking komt voor de subsidieregeling Isolatie Bedrijfspanden en krijg tot wel 13.000 euro van uw investering terug van de gemeente.

De subsidie is beschikbaar voor eigenaren of huurders van een bedrijfsgebouw in Den Haag met daarin een mkb-bedrijf met maximaal 99 werknemers. Op de pagina Subsidie Isoleren Bedrijfspanden leest u wat de voorwaarden zijn van de subsidie, welke werkwijze u moet volgen en welke materialen u nodig heeft.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Ga naar het contactformulier.

Ga voor meer informatie en om de subsidie aan te vragen naar de pagina Subsidie isolatie bedrijfspanden aanvragen.

Ook interessant